Charakteristiky mrznutí ozimé pšenice v období metání
14.1.2008
Porosty pšenice bývají někdy vystaveny účinkům mrazu i v době metání, a tím mohou vzniknout významné škody. Jen málo výzkumů bylo orientováno na objasnění charakteristických způsobů mrznutí a škod z toho vyplývajících v pozdějších růstových fázích. Rostliny pšenice mají v pozdějších růstových fázích zřejmě vrozenou rezistenci vůči mrazu do -5 °C, ale nižší teploty mohou způsobit rozsáhlé škody. Zvýšenou odolností vůči mrazu se vyznačují rostliny pšenice ve vegetativních fázích růstu a naopak jsou málo způsobilé odolávat mrazu ve fázi metání. Z pozorování vyplynulo, že stébla i klasy byly schopny odolat poškození mrazem při teplotách pod -5 °C a při podchlazení dokonce i méně než -15 °C. Vybrané údaje z infračervených termografů naznačily, že jednotlivá stébla vystupují pod účinkem mrazu jako samostatné jednotky s odlišnou strategií ochrany proti tvoření ledu v jádrech buněk. Zřejmě i proto se odolnost vůči mrazu točí okolo vzniku ledu v jádrech buněk.
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem