Příprava nové evropské legislativy o aditivech
4.1.2008
Návrh Evropského parlamentu, že předpokladem pro schválení aditiva, aromatu nebo enzymu by měla být výhoda pro spotřebitele, nebyl začleněn do revidovaného návrhu balíčku nařízení o těchto látkách. Podle Komise může být v mnoha případech technologická funkce aditiv přínosem pro výrobce, aniž přitom spotřebiteli škodí nebo pro něj znamená jen nepřímou výhodu. Příkladem může být situace, kdy použití aditiva snižuje ztráty ve výrobním procesu.
Komise nevzala v úvahu ani požadavek na formulaci, že použití aditiv nesmí být pro spotřebitele matoucí, a sice vzhledem k tomu, že srozumitelnost ohledně složení potraviny je zajištěna legislativou o označování. Jako argument např. pro barviva Komise uvedla, že naopak u některých výrobků, jako cukrovinky nebo nápoje, je použití určitých barev tradičně spojováno s určitými příchutěmi a spotřebitelé tak barvy vnímají.
Pokud jde o použití enzymů, argumentem Komise je, že použití enzymů zlepšuje během výrobního procesu životní prostředí tím, že snižuje spotřebu energie a surovin, omezuje odpad a umožňuje jeho snadnější biodegradovatelnost.
Naopak Komise připustila, že součástí podmínek pro schvalování aditiv má být i jejich dopad na životní prostředí, což zatím nebylo nikde uvedeno.
Komise nezahrnula návrh, aby do působnosti nařízení byla výslovně zahrnuta i posklizňová úprava, protože tato oblast je ošetřena legislativou o pesticidech. Avšak pokud je určitá látka použita např. jako konzervant u jablek, spadá to samozřejmě do působnosti nařízení o aditivech.
Nebyl přijat námět, aby byly z nařízení o adivech vyřazeny mikrobiální kultury, a to s odůvodněním, že někdy jsou aplikovány v pozdější fázi výrobního procesu, aby působily jako konzervanty.
Zatím v návrhu nedošlo k rozšíření pravomoci Parlamentu ohledně hlasování a práva veta pro určité látky – schvalování bude prováděno stanoveným postupem za činnosti výborů.
Také nebylo zařazeno ustanovení, že aditivum zásadně nesmí být alergenní. Avšak Komise připustila, že tato vlastnost látek bude brána v úvahu při procesu schvalování jednotlivých látek. A označování bude řešeno směrnicí 2000/13/ES.
Komise se vůbec nezabývala otázkami kolem aditiv z GMO, protože to spadá do biotechnologické legislativy
Pokud jde o
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
© Krajské informační stredisko pro rozvoj zemedelství a venkova Libereckého kraje [https://www.apic.cz/]