Drůbež bez mikroorganismů
23.12.2007
S mikroorganismy Salmonella a Campylobacter úspěšně bojují chovatelé nizozemské drůbeže, zejména proti nákaze Salmonellou. Z tohoto důvodu je nutné pečlivě dodržovat přísné hygienické předpisy ve všech stupních výroby při zpracování veškeré drůbeže. Podle požadavků Evropské unie je nutné stále více snižovat výskyt Salmonell jak u kuřat i v jejich krmení,tak aby se do roku 2011 postupně snížil jejich výskyt.
Očekává se, že se v Nizozemsku docílí tohoto stavu ještě dříve. Podle nizozemských kontrolních úřadů se mikroorganismy Salmonella Enteritidis a Salmonella Typhimurium stále méně vyskytují v chovu hospodářských zvířat, při zpracování masa a produkci vajec a téměř nejsou v žádných krmivech kuřat v kuřecím mase. Kromě běžné kontroly byl uveden, a postaven na novém základě, v činnost celkový systém EUREPGAP sloužící k zabezpečení kvality celkové produkce. Na celoevropský systém navázal systém celosvětový pod názvem GLOBALGAP, který je zaměřen na kontrolu různých zemědělských produktů. Globální systém GLOBALGAP navázal na působení nizozemských kvalitativních bezpečnostních systémů označovaných IKG-KIP a systémů požadovaných profilů IKB. V těchto systémech nedochází k výrazným změnám, které by se daly předpokládat po zavedení celosvětového systému kontroly GLOBALGAP. Nově zavedený IKB systém hodnotí drůbež převážně před a po porážce byl velice kladně přijat. Do konce přechodného období v dubnu 2008 se může ukončit uzavírání smluv vhodných pro rozšíření IKB systému. V nizozemském drůbežím hospodářství dochází ke konečnému zavádění evropské normy EN 45011, které je nyní v rozhodující fázi.
Die Fleischerei, 58, 2007, č. 11, s. 7Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem