Kontaminace krmiv mikroorganizmy
23.12.2007
Kontaminace mikroorganizmy může negativně ovlivnit kvalitu krmiva včetně snížení obsahu sušiny a živin, způsobuje zatuchlý a kyselý zápach, spékání krmiva a tvorbu toxinů. Krmivo se stává nositelem patogenů pro zvířata i lidi.
Zdroje inokulace krmného materiálu jsou:
- přenos mikroorganizmů z půdy, větrem, deštěm, mechanicky nebo hmyzem.
- přežívání některých mikroorganizmů, přizpůsobených suchým a relativně chudým podmínkám v půdě, které za podobných podmínek přežívají na rostoucích plodinách
- hnojení plodin hnojem obsahujícím patogeny trávicího traktu zvířat
- kontaminace krmiv během skladování. Obecně platí, že množství využitelné vody
v krmivu určuje, zda bduou mikroorganizmy růst nebo přežívat. Některé mikroorganizmy, především plísně, rostou i při nízké vlhkosti ve skladovaném osivu a obilí, jiné produkují spory nebo přežívají až do zvýšení vlhkosti vhodné pro růst.. Různost mikroorganizmů v jednotlivých krmivech je podmíněna aktivitou vody, přítomností kyslíku, hodnotou pH a složením živin. Růst mikroflory závisí na vlhkosti krmiva. Některé mikroorganizmy, především plísně, jsou přizpůsobeny podmínkám bez volné vody a mohou aktivně růst ve skladovaném obilí. Mikroflora snižuje hodnotu obilovin změnami v obsahu živin, fyzikálním působením a produkcí toxinů škodlivých pro zdraví zvířat.
Anim. Fd Sci. and Techn., 133, 2007, č. 1-2, s. 109-136
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem