Zajišťování bezpečnosti potravin
20.12.2007
V potravinářském průmyslu je nutno bedlivě zachovávat kvalitu v průběhu celého výrobního procesu.
Proto jsou podmínky správné výrobní praxe zakotveny ve vnitřních podnikových předpisech, jakými jsou normy ISO 9001 a veškeré další požadavky na bezpečnost potravin, které jsou zahrnuty do HACCP (systému kritických bodů).
Pro neustálé sledování kvality se průběžně vyhodnocují data získaná z podnikových bezpečnostních norem ze systému ISO 9001, které platí jako vhodná pomůcka k dalšímu zlepšování kvality výroby a jakosti vyráběných produktů. Podle nových pravidel platících v Evropské unii se musí potraviny z živočišných zdrojů neustále kontrolovat. Mění se způsoby posuzování tak, aby byla zaručena dostatečná kontrola výrobního procesu. Určená kritéria musí splňovat všichni výrobci s tím, že mají veškerá možná rizika zapracována do svých vnitřních předpisů a jsou také průběžně kontrolována příslušnými oprávněnými státními kontrolními úřady.
Při tomto hodnocení se kvalita považuje za široký termín a je nutno ji neustále zlepšovat.
Přínos ve zlepšování jakosti je u mnohonárodních koncernů dodržován v organizaci řízením kvality. Jedná se o místa, kde se vyrábějí potraviny, zvláště pak maso a masné výrobky. Přitom je pojem kvality při sledování bezpečnosti potravin omezený na jednotlivé krátké úseky. Celý proces odehrává v rámci vlastní bezpečnosti potravin prováděné u průběžně vyráběných potravin.
Koncem devatenáctého století byly položeny základy k prvotnímu posuzování kvality při výrobě masa a masných výrobků. Byla zavedena veterinární kontrola vyráběného masa v počátcích pouze u podniků, které se zaměřovaly na vývoz svého zboží. Tyto procesy se uplatňovaly proto, aby byl zaveden spolehlivý proces, který by vedl k poskytnutí záruk spolehlivosti kontroly masa.
Tato počáteční hlediska byla zapracována při zavedení stávajících veterinárních předpisů v požadovaném rozsahu při kontrole potravin živočišného původu.
Také v nových hygienických předpisech se Evropská unie, zvláště v nařízení EU 854/2004, je obsaženo mnoho bodů ke sledování bezpečnosti potravin. Zlepšovaný systém se v masném průmyslu stále více prohlubuje. Vyvinuté způsoby, které se prosazovaly již v 
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A
© Krajské informační stredisko pro rozvoj zemedelství a venkova Libereckého kraje [https://www.apic.cz/]