Označování potravin
4.12.2007
Dnes jsou lidé doopravdy, v dobrém smyslu, hodně závislí na státním veterinárním dozoru a na plnění všech veterinárních předpisů. Důsledkem je i to, že potraviny, zejména balené výrobky, musejí být patřičně označené. Z etiket musí být jasné, kdo je výrobcem nebo distributorem, kdo zodpovídá za zdravotní nezávadnost. Musí zde být uvedeno například složení a zejména doba trvanlivosti, popřípadě doba použitelnosti.
Kromě povinných údajů, které Státní veterinární správa ČR kontroluje, je možné se setkat i s údaji nepovinnými, které může zákazník jedině přivítat. Nad rámec povinnosti dané veterinárními vyhláškami je například možné se na jednom baleném rybím výrobku dočíst, že do výrobku nebyla dodána žádná voda. Takový údaj každá hospodyně přivítá. Pro úplnost dodáváme, že je-li v mrazených rybách obsaženo více než 5 % přidané vody, musí etiketa tento údaj obsahovat.
Při nákupu potravin živočišného původu se může zákazník spolehnout na to, že výrobky pocházejí ze závodů, kde byly vyrobeny za podmínek daných platnou legislativou, jejíž dodržování kontroluje státní veterinární dozor. Nicméně lze doporučit, aby si každý pečlivě četl etikety, zejména pak ty o době použitelnosti, popřípadě i návod!
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Kromě povinných údajů, které Státní veterinární správa ČR kontroluje, je možné se setkat i s údaji nepovinnými, které může zákazník jedině přivítat. Nad rámec povinnosti dané veterinárními vyhláškami je například možné se na jednom baleném rybím výrobku dočíst, že do výrobku nebyla dodána žádná voda. Takový údaj každá hospodyně přivítá. Pro úplnost dodáváme, že je-li v mrazených rybách obsaženo více než 5 % přidané vody, musí etiketa tento údaj obsahovat.
Při nákupu potravin živočišného původu se může zákazník spolehnout na to, že výrobky pocházejí ze závodů, kde byly vyrobeny za podmínek daných platnou legislativou, jejíž dodržování kontroluje státní veterinární dozor. Nicméně lze doporučit, aby si každý pečlivě četl etikety, zejména pak ty o době použitelnosti, popřípadě i návod!
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.
Zdroj: UZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A