Zeolit snižuje riziko výskytu mléčné horečky
28.11.2007
Především u starších krav po třetím nebo dalších otelení působí tato látka antagonistiky vůči poklesu hladiny vápníku po otelení a tím snižuje riziko vzniku mléčné horečky. Vysoká dávka zeolitu (převyšující 500 g za den nebo 25 až 50 g na kilogram krmiva) ale měla za následek sníženou chuť k žrádlu a způsobila také karenci fosforu. Analýza však prokázala, že se jednalo o přechodný jev. Množství vyprodukovaného mléka, ani jeho složení přídavkem zeolitu ovlivněno nebylo, takže nezpůsobilo žádné měřitelné změny, důležité v hlediska spotřebitelského. Nebyl doložen ani výskyt negativní reakce u telat, ani zatížení životního prostředí.
Více informací je k dispozici na adrese www.efsa.europa.eu
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem