Schopnost spontánního vyléčení
29.10.2007
V případě mastitidy vyvolané choroboplodnými zárodky z vnějšího prostředí jako jsou streptokoky nebo koliformními bakterie dosahuje schopnost samouzdravení dojnic mezi druhým a třetím týdnem po porodu celých 90 %.
O těchto výsledcích referovali severoameričtí vědci, kteří sledovali 11 kanadských a amerických stád dojnic. V průběhu prvních třech dnů po otelení byly plemenice vystaveny působení sledovaných zárodků. Za spontánní vyléčení bylo považován stav, kdy se kráva při porodu prokazatelně infikovala specifickými choroboplodnými zárodky, ale později odebrané vzorky mléka již nevykazovaly žádné známky infekce. Vědci zjistili, že schopnost spontánního vyléčení v případě infekce zárodky Staphylococcus spp. a S. aureus byla výrazně nižší. Více než 60 procent těchto infekcí přetrvávalo minimálně i v průběhu druhého a třetího týdne post partum. Mezi jalovicemi a staršími krávami nebyly shledány žádné rozdíly v podílu spontánně vyléčených plemenic.
O těchto výsledcích referovali severoameričtí vědci, kteří sledovali 11 kanadských a amerických stád dojnic. V průběhu prvních třech dnů po otelení byly plemenice vystaveny působení sledovaných zárodků. Za spontánní vyléčení bylo považován stav, kdy se kráva při porodu prokazatelně infikovala specifickými choroboplodnými zárodky, ale později odebrané vzorky mléka již nevykazovaly žádné známky infekce. Vědci zjistili, že schopnost spontánního vyléčení v případě infekce zárodky Staphylococcus spp. a S. aureus byla výrazně nižší. Více než 60 procent těchto infekcí přetrvávalo minimálně i v průběhu druhého a třetího týdne post partum. Mezi jalovicemi a staršími krávami nebyly shledány žádné rozdíly v podílu spontánně vyléčených plemenic.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A