Druh bílkoviny rozhoduje
24.9.2007
Výsledky: Krmné dávky, které obsahovaly menší množství dusíkatých látek, vedly k významně sníženému příjmu krmiva, nižší mléčné užitkovosti a přítomnosti močoviny v plazmě. Zvýšení množství dusíkatých látek podpořilo lepší transformaci dusíku krmiva na dusík mléka. Krmné dávky s jádrem tvořeným vedlejšími produkty ze zpracování kukuřice významným způsobem zvýšily mléčnou užitkovost, současně ale vedly také k poklesu hladiny mléčného tuku a bílkovin. Přídavek chráněného nedegradovatelného lyzinu a methioninu vedl ke zvýšení obsahových látek v mléce. Výsledky dále prokázaly, že snížení hladiny proteinu z 16 na 14 % může vést ke zhoršení mléčné užitkovosti u dojnic, které se nacházely v polovině laktace a jejichž krmná dávka byla na bázi kukuřičné siláže. Pokud byl pozměněn aminokyselinový profil zařazením jiného zdroje proteinu, došlo také k výraznému ovlivnění výše mléčné užitkovosti a obsahových látek v mléce.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A