Kampylobakter jako původce zoonóz: vyhlídky z hlediska produkce potravin
10.9.2007
* Campylobacter (C.) jejuni,
* Campylobacter coli.
Infekce způsobené těmito druhy jsou vážné a mohou mít následky, které se projeví např. v reaktivní artritidě (reactive arthritis) a Guillain-Barré syndromu (GBS, akutní selhání ventilace).
Patogeny jsou v přírodě všudypřítomné a v důsledku toho se nacházejí v syrových potravinách rostlinného i živočišného původu, přičemž určité druhy potravin jsou jejich hlavními zdroji, např. syrové drůbeží maso. Ačkoliv všechny komerční druhy drůbeže jsou nositeli kampylobakterů, větší riziko hrozí z kuřat, neboť jejich konzumace je velmi rozšířená.
Kampylobakter patří mezi relativně nové patogeny způsobující zoonózy. Dosud existuje řada oblastí, které je třeba prozkoumat, aby se objasnilo chování a patogenita těchto významných bakterií. Zpráva ILSI Europe je v příloze.
Příloha: Campylobacters as Zoonotic Pathogens: A Food Production Perspective (pdf, 282 kB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem