Švýcarsko neprosadilo v Codex Alimentarius ochranu označení ementálu
20.8.2007
Na zasedání Komise Codex Alimentarius (CCA) ve dnech 2.-7. července 2007 se mj. projednávalo přijetí balíčku norem definujících 16 druhů sýrů: čedar, danbo, eidam, gouda, havarti, samso, tylžský, Saint-Paulin, provolone, cottage, coulomniers, smetanový sýr (cream cheese), camembert, brie a mozarella a emmental. Tyto dlouho zpracovávané normy již v r. 2006 dosáhly 8. schvalovací stupeň, tzn. byly těsně před schválením. Problém trval pouze v případě ementálu, protože Švýcarsko obhajuje historický švýcarský původ ementálu a nesouhlasí, aby se tento název stal označením druhu. (Švýcarský soud rozhodl v r. 2006 ve prospěch Švýcarska.) Podle pravidel by při přijetí norem CA mělo dojít k dohodě, ale Komise CA rozhodla, že všechny normy včetně ementálu budou přijaty s poznámkou o zásadní opozici Švýcarska.
K dalším závažným tématům projednávaným na zasedání patřily např. limity (MRL) pro pesticidy a norma pro kojeneckou výživě (Evropská komise nesouhlasí s doplněním odkazu na směrnici FAO/WHO).
EU Food Law, 2007, č. 308, s. 20-21
Další informace:
Kolik norem na sýry je zapotřebí?
Stručná zpráva ze zasedání „Emmental Task Force EDA“-Brusel, 04.10.2006
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem