Rada ministrů se shodla na doplnění definice vedlejších produktů
16.8.2007
Zásadně by vedlejší produkt měl splňovat čtyři kritéria:
- další využití látky nebo předmětu je zaručené,
- látka nebo předmět mohou být využity přímo, aniž by bylo třeba dalšího jiného zpracování než je obvyklá výrobní praxe,
- další využití látky nebo předmětu je integrální součástí výrobního procesu nebo je obvyklé prodávat je jako produkt,
- další použití je v souladu s legislativou, tzn., že látka nebo předmět splňují všechny relevantní požadavky pro specifickou aplikaci, a to z hlediska výroby, životního prostředí a ochrany zdraví.
Potravinářský průmysl většinou tento přístup vítá, protože prodává mnoho vedlejších produktů k výrobě živočišných krmiv, kosmetiky, hnojiv, léčiv a biopaliv. V některých zemích však může dojít k problémům nebo až nemožnosti produkt prodat vzhledem k tomu, že bude klasifikován jako odpad.
Průmysl zpracovávající kovy s definicí rovněž souhlasí, ale podle chemických firem nemají vedlejší produkty ve směrnici o odpadech co dělat, a měla by být vytvořena třetí kategorie (produkt, odpad, vedlejší produkt).
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A