Předpověď produkce metanu masným a mléčným skotem
10.8.2007
Signatáři Kjótského protokolu, který vešel v platnost v roce 2005, se zavázali na snížení emise metanu na dohodnutou hladinu.
Metan v zemědělství vzniká především fermentací krmiv v trávicím traktu, takže hlavními producenty jsou přežvýkavci (hlavně masný i mléčný skot). Předpověď produkce metanu skotem umožňují matematické modely. Užívané modely mohou být klasifikovány jako statistické, které přímo vztahují příjem živin k produkci metanu nebo dynamické, které odhadují produkci metanu pomocí matematického popisu biochemických pochodů při bachorové fermentaci.
V Kanadě se zabývali vývojem statistických modelů pro předpověď produkce metanu masným a mléčným skotem za použití měřitelných dietetických proměnných veličin a stanovením faktorů, které mají významný vztah k produkci metanu. Vyvinuli několik rovnic pro předpověď produkce metanu skotem v Severní Americe krmeným typickými krmnými dávkami. Vzniklé rovnice mohou být využitelné v živočišné výrobě pro přesný odhad produkce metanu. K důležitým dietetickým faktorům pro předpověď produkce metanu patří příjem sušiny, neutrálně detergentní vlákniny, acidodetergentní vlákniny, podíl píce a obsah ligninu.
Metan v zemědělství vzniká především fermentací krmiv v trávicím traktu, takže hlavními producenty jsou přežvýkavci (hlavně masný i mléčný skot). Předpověď produkce metanu skotem umožňují matematické modely. Užívané modely mohou být klasifikovány jako statistické, které přímo vztahují příjem živin k produkci metanu nebo dynamické, které odhadují produkci metanu pomocí matematického popisu biochemických pochodů při bachorové fermentaci.
V Kanadě se zabývali vývojem statistických modelů pro předpověď produkce metanu masným a mléčným skotem za použití měřitelných dietetických proměnných veličin a stanovením faktorů, které mají významný vztah k produkci metanu. Vyvinuli několik rovnic pro předpověď produkce metanu skotem v Severní Americe krmeným typickými krmnými dávkami. Vzniklé rovnice mohou být využitelné v živočišné výrobě pro přesný odhad produkce metanu. K důležitým dietetickým faktorům pro předpověď produkce metanu patří příjem sušiny, neutrálně detergentní vlákniny, acidodetergentní vlákniny, podíl píce a obsah ligninu.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem