Agrární komora na podzim chystá kontrolní nákupy v supermarketech
16.7.2007
Rovněž ministr zemědělství Petr Gandalovič má zájem zpřísnit kontroly v supermarketech a prověřit, zda se s masem nakládá tak, jak ukládá zákon o potravinách. Maso je podle něj nejcitlivější komoditou, která v případě pochybení prodejce může zapříčinit vážná alimentární onemocnění.
Agrární komora podle Veleby trvale upozorňuje na skutečnost, že z některých řetězců se za poslední dva roky nelikvidoval v kafilériích ani kilogram masa s prošlou záruční lhůtou nebo jinak znehodnoceného. „Máme o tom důkazy ,“ prohlásil Veleba. Dodal, že jinak je tomu u masokombinátů, kde stačí sebemenší změna v kvalitě masa a veterinář, který tam provádí trvalý dozor, okamžitě maso zabavuje a na náklady masokombinátu se likviduje v asanačních ústavech. Veleba má podezření, že potom se takové maso ve výrobnách supermarketů dále zpracuje, například na sekanou.
Zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) to podle Veleby jen potvrzuje. Její inspektoři totiž při současné kontrole supermarketu Delvita v Mazancově ulici v Praze zjistili závažné nedostatky. Inspekce nařídila zlikvidovat 44,6 kilogramu masa s prošlým datem použitelnosti, které vykazovalo barevné změny. SZPI se na základě výsledků kontroly rozhodla velmi podrobně zaměřit i na další prodejny tohoto obchodního řetězce, potvrdil mluvčí inspekce Ivo Klemeš.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A