EU požaduje monitorování hladiny akrylamidu v potravinách
24.6.2007
V roce 2005 schválil Evropský Úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) analýzu rizik prováděnouFAO (Organizace OSN pro výživu a zemědělství) a WHO (Světová zdravotnická organizace).
Komise konstatovala, že průmysl přijal a prováděl od roku 2002 rozsáhlá opatření ke snížení hladiny akrylamidu ve zpracovaných potravinách. Nyní by se měla shromáždit věrohodná data o úrovni této látky v potravinách a získat tak jasný obraz o současné situaci. Údaje budou zjišťovány především u potravin známých svým vysokým obsahem akrylamidu, které jsou významnou součástí stravy celé populace a zvláště pak ohrožených skupin jako jsou děti a mladiství. Doporučuje se, aby výsledky monitorování byly v období 2007–2009 zasílány jednou ročně EFSA, který potom provede kompilaci a vytvoří databázi, která bude použita k vyhodnocení efektivnosti měření.
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=212
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem