Péče o krávy stojící na sucho
13.6.2007
V posledních 15 letech jak v USA, tak v Evropě převažující strategie výživy krav stojících na sucho – vysoký podíl obilovin v krmných dávkách, může u krav způsobit zdravotní problémy jako jsou: mléčná horečka, ketóza, tučná játra, zadržená placenta, přemístění žaludku a infekční choroby.
Překrmování krav v období stání na sucho je kontraproduktivní strategií.
Řešením může být strategie užití krmných dávek s vysokým podílem objemné píce a s nízkým obsahem energie, který stačí na krytí požadavků krav na tuto živinu.
Na univerzitě v Illinois vycházejí ze skutečnosti, že nadměrně tučné krávy jsou citlivé vůči komplexu metabolických a infekčních nemocí známých jako syndrom tučných krav. Syndrom začíná jako onemocnění jater (ztučnění jater – steatóza), ke kterému se mohou se připojit další metabolické poruchy jako ke ketóza a mléčná horečka. Odborníci uvádějí, že prevence tučných jater bude pravděpodobně i prevencí dalších souvisejících metabolických poruch a infekčních nemocí krav v období okolo telení.
Krávy trpící tučnými játry se léčí podobně jako krávy trpící ketózou. V případech s mírným průběhem se orálně aplikuje prekurzor glukózy jako je propylen glycol.
Výzkumníci hodnotili jako prevenci proti tučným játrům a ketóze přimíchání glycerolu do krmiv; zjistili, že také drenchování glycerolem zmirňuje ketózu. Jako prevenci tučných jater zkoušeli aplikaci glukagonu a glycerolu s konečným cílem vyvinout podkožní implantáty pomalu uvolňující tyto látky, jako účinné prostředky proti tučným játrům. Výsledky ukázaly, že aplikace glukagon nebo glycerolu, případně obou látek, z zvýšila plazmatickou koncentraci glukózy, která je nezbytná pro zvýšení koncentrace plazmatického inzulinu. Inzulin aktivuje absorpci glukózy a její ukládání ve svalech a adipózní tkáni. Inzulin také stimuluje absorpci aminokyselin a syntézu proteinu a je potřebný pro kontrolu metabolických procesů, při nichž se uvolňuje zásobní energie. Aplikace glukagonu, glycerolu a obou látek současně dokazuje, že stimulují uvolňování inzulinu, který by mohl částečně vyvolat metabolickou reakci jako prevenci rozvoje tučných jater.
Překrmování krav v období stání na sucho je kontraproduktivní strategií.
Řešením může být strategie užití krmných dávek s vysokým podílem objemné píce a s nízkým obsahem energie, který stačí na krytí požadavků krav na tuto živinu.
Na univerzitě v Illinois vycházejí ze skutečnosti, že nadměrně tučné krávy jsou citlivé vůči komplexu metabolických a infekčních nemocí známých jako syndrom tučných krav. Syndrom začíná jako onemocnění jater (ztučnění jater – steatóza), ke kterému se mohou se připojit další metabolické poruchy jako ke ketóza a mléčná horečka. Odborníci uvádějí, že prevence tučných jater bude pravděpodobně i prevencí dalších souvisejících metabolických poruch a infekčních nemocí krav v období okolo telení.
Krávy trpící tučnými játry se léčí podobně jako krávy trpící ketózou. V případech s mírným průběhem se orálně aplikuje prekurzor glukózy jako je propylen glycol.
Výzkumníci hodnotili jako prevenci proti tučným játrům a ketóze přimíchání glycerolu do krmiv; zjistili, že také drenchování glycerolem zmirňuje ketózu. Jako prevenci tučných jater zkoušeli aplikaci glukagonu a glycerolu s konečným cílem vyvinout podkožní implantáty pomalu uvolňující tyto látky, jako účinné prostředky proti tučným játrům. Výsledky ukázaly, že aplikace glukagon nebo glycerolu, případně obou látek, z zvýšila plazmatickou koncentraci glukózy, která je nezbytná pro zvýšení koncentrace plazmatického inzulinu. Inzulin aktivuje absorpci glukózy a její ukládání ve svalech a adipózní tkáni. Inzulin také stimuluje absorpci aminokyselin a syntézu proteinu a je potřebný pro kontrolu metabolických procesů, při nichž se uvolňuje zásobní energie. Aplikace glukagonu, glycerolu a obou látek současně dokazuje, že stimulují uvolňování inzulinu, který by mohl částečně vyvolat metabolickou reakci jako prevenci rozvoje tučných jater.
Feedstuffs, 78, 2007, č. 24, s. 10-11
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem