Kvalita odrůd potravinářské pšenice ze sklizně 2006
12.6.2007
Významným faktorem ovlivňujícím kvalitu potravinářské pšenice byla odrůda. Analýzy deseti odrůd pšenice ukázaly, že nejčastěji pěstovanou je odrůda Ludwig, která ale vykazovala určitou nestabilitu v čísle poklesu, změnám počasí nejlépe odolávala odrůda Sulamit, která měla rovněž nejvyšší průměrné hodnoty čísla poklesu, vysoké, stabilní hodnoty objemové hmotnosti a nejnižší podíl příměsí a nečistot. Vysoké jakostní parametry prokázala i odrůda Akteur, která vyhověla všem parametrům technologické kvality a lze ji tudíž považovat za druhou nejúspěšnější odrůdu. Na odrůdy jakostní třídy A měla nepřízeň počasí větší dopad. Částečnou stabilitu vykázala v objemové hmotnosti odrůda Batis měla ale nejnižší podíl vzorků vyhovujících ve všech parametrech normy. V čísle poklesu prokázala stabilitu odrůda Banquet. Nestabilní se ukázala v objemové hmotnosti odrůda Cubus a Banquet, v čísle poklesu rovněž odrůda Cubus, která ale měla nejvyšší stabilitu kvality bílkovinového komplexu. Odrůdy třídy B se vyznačovaly nízkými hodnotami charakteristik bílkovinového komplexu. Rheia vykázala jistou stabilitu ve znaku objemová hmotnost, Merito výraznou nestabilitu v čísle poklesu. Výsledky práce mohou využít především farmáři a agronomové zemědělských podniků k další orientaci při výběru odrůd k pěstování. Je ale třeba zvažovat vhodnost jednotlivých odrůd pěstování v konkrétních oblastech a rovněž i fakt, že se jedná o výsledky jediného roku.
Obilnářské listy 15, 2007, č. 2, s. 40–43
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A