Technologie eliminující plesnivění sýra
8.6.2007
Společnost Agion vyvinula novou technologii, která zamezuje růstu plísní a bakterií na sýrech. Základem technologie Agion je přírodně se vyskytující stříbro, které je vysoce účinným antimikrobiálním činidlem, s řadou předností oproti jiným antimikrobiálním prostředkům jako je kupř. alkohol, chlor, amonné soli. Stříbro je bezpečné, nemá žádné toxické účinky na lidi, rostliny ani zvířata. Základem technologie, kterou společnost přizpůsobuje podle přání zákazníka, jsou stříbrné ionty v zeolitovém nosiči. Výměna stříbrných iontů s jinými pozitivními ionty (často sodnými) z vlhkosti v okolním prostředí umožňuje uvolňování stříbra „na požádání“. Patentovaný zeolitový krystalický nosič poskytuje trojrozměrný uvolňovací mechanismus, který umožňuje účinné uvolňování stříbrných iontů nezávisle na orientaci částeček v substrátu. Zeolitové krystaly obsahující stříbrné ionty jsou náhodně orientovány a distribuovány skrz povrch vlákniny, polymeru nebo povlaku sýra. V podmínkách podporujících bakteriální růst se pozitivní ionty z okolní vlhkosti vyměňují s ionty stříbra reverzibilně vázaných na zeolitu. Vyměněné ionty stříbra jsou potom schopny kontrolovat růst mikrobů. Ionty stříbra atakují mikroorganismy a zabraňují jejich růstu třemi způsoby –
* Zamezují respiraci prostřednictvím inhibice transportních funkcí v buněčných stěnách,
* Inhibují dělení (reprodukci) buněk,
* Poškozují buněčný mechanismus.
V závislosti na konkrétním mikroorganismu je možno Agion antimikrobiální technologií redukovat mikrobiální populaci během několika minut až hodin, přičemž optimální účinnost zůstává zachována po dobu několika let. Antimikrobiální technologie Agion je vhodná především pro druhy sýra jako tradiční stiltonský sýr ( jemnější roquefort) a podobné výrobky.
* Zamezují respiraci prostřednictvím inhibice transportních funkcí v buněčných stěnách,
* Inhibují dělení (reprodukci) buněk,
* Poškozují buněčný mechanismus.
V závislosti na konkrétním mikroorganismu je možno Agion antimikrobiální technologií redukovat mikrobiální populaci během několika minut až hodin, přičemž optimální účinnost zůstává zachována po dobu několika let. Antimikrobiální technologie Agion je vhodná především pro druhy sýra jako tradiční stiltonský sýr ( jemnější roquefort) a podobné výrobky.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A