Produkce mléka v ČR v r. 2006
4.6.2007
Výroba konzumního mléka se meziročně zvýšila z 589 823 tis. l na 569 323 tis. l (82,7 % tvoří polotučné mléko, mírné snížení nastalo u odtučněného mléka, mírné zvýšení u plnotučného). Zvyšuje se výroba trvanlivého mléka v kartonech, u pasterovaného mléka v různých obalech dochází k poklesu. V důsledku hlubokého poklesu vývozu 30% smetany se výroba veškerých smetan meziročně snížila o 21,2 % na 42 373 tis. l. Výroba jogurtů se zvýšila o 22,8 % na 124 tis. t, zvyšuje se podíl ochucených variant (dosáhl 77,4 %). Výroba sýrů v zásadě stagnovala (u přírodních sýrů - 4 % na 88 087 t, u tavených sýrů - 5,6 na 18 877 t), u většiny druhů došlo ke snížení, zvýšila se jen výroba bílých sýrů v solném nálevu (o 8 %). Celková výroba sušených mlék se snížila o 29, 2 % na 36 132 t (pokles nastal především u odtučněného mléka o 14 021 t), což koresponduje s výpadkem nákupu suroviny. Výroba másla se snížila o 3,7 % na 52 117 t (včetně pomazánkového másla s rostlinným tukem).
Zahraniční obchod vzrostl o 19 % na 11 759,2 mil. Kč, a to hlavně díky zvýšení vývozu mléka v cisternách, mléka v konzumním balení a zakysaných výrobků. Hodnota dovozu se zvýšila o 15,5 % na 7 583,6 mil. Kč. Dovoz sýrů a tvarohů 2,5krát převyšuje vývoz. V souvislosti s poklesem produkce se snížil export sušeného odtučněného mléka o 32,1 %. Export másla se snížil, dovoz se rapidně zvýšil.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A