Program likvidace salmonel
18.5.2007
Smyslem opatření je především eliminace i potenciálních rizik, která jsou spojena s výskytem salmonel v prostředí chovů drůbeže. Chovatelé musí dbát na zoohygienická a veterinární opatření - důsledně desinfikovat, sanitovat a také deratizovat prostředí a zařízení, ve kterých drůbež chovají. Mohou využít i možnost vakcinace.
Podobný program tlumení salmonel, jaký probíhá v chovech nosnic a v reprodukčních chovech, bude zaveden i v chovech brojlerů, krůt a také v chovech prasat. Zjištění jakýchkoli závad, popřípadě zjištění výskytu salmonel v chovech je důvodem k přijetí příslušných veterinárních opatření.
Do tržní sítě by se nemělo dostat nic, co by mohlo ohrozit zdraví lidí. Podle veřejně dostupných informací lze uvést, že problémy může způsobit neodborné zacházení s produkty živočišného původu. Jedná se například o nedodržování hygienických postupů, neodborné skladování nebo zpracování v závodech, nedodržení správných hygienických zásad a návyků ve veřejném stravování a následně špatná manipulace se surovinami v domácnostech. Zejména se to týká nedostatečného tepelného opracování surovin. Státní veterinární správa spolu s Ministerstvem zemědělství podniká kroky k minimalizaci rizik (školení odborné i laické veřejnosti).
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem