IFST: stanoviska vydaná v roce 2007

6.5.2007

Poskytování informací z oblasti potravinářské vědy a technologie je hlavním posláním Institutu pro potravinářskou vědu a technologii (IFST). Odborná způsobilost a zkušenosti členů IFST jsou zárukou toho, že poskytované informace jsou aktuální, fundované, nezávislé a objektivní. Jednou z forem poskytovaných informací IFST jsou informační stanoviska. V roce 2007 (do dubna 2007) byla vydána stanoviska k následujícím problematikám:

* Transizomery mastných kyselin v potravinách (únor 2007) Transizomery mastných kyselin, stejně jako nasycené mastné kyseliny, zvyšují hladiny LDL neboli špatného cholesterolu v krvi, čímž zvyšují riziko koronárního onemocnění srdce. IFST ve svém informačním stanovisku posuzuje vědecké důkazy o účincích TMK i současné koncentrace, ve kterých se konzumují. Je poskytnuta informace o analýze TMK a o legislativě. Více zde.

* Sůl (únor 2007) Zpráva podává přehled o důkazech pro i proti používání soli, o vlivu soli na krevní tlak a na onemocnění srdce. Jsou zde obsažena doporučení různých autorit pro používání soli. Doporučení pro výrobce potravin a pro stravovací služby se zaměřují na další snižování soli ve výrobcích tam, kde je to možné. Zpráva se zabývá značením soli na výrobcích a radami pro veřejnost.

* Ptačí chřipka a potraviny (březen 2007) Uvádějí se základní vědecké poznatky o ptačí chřipce a o jejích možných důsledcích pro bezpečnost potravin. Zpráva se rovněž zabývá možností pandemie ptačí chřipky v budoucnosti a strategiemi vedoucími k zamezení vzniku těchto pandemií. Zpráva obsahuje řadu aktivních internetových odkazů na primární zdroje.

* Vláknina stravy (duben 2007) Uvedené informační stanovisko poskytuje přehled o současných legislativních a nutričních názorech na vlákninu stravy. Jsou zde obsaženy užitečné definice a sumarizovány různé metody analýzy pro stanovení vlákniny stravy. Je rovněž vysvětleno, proč výsledky získané různými metodami analýzy nejsou porovnatelné. Jsou uvedeny současné legislativní požadavky pro tvrzení o vláknině, nutriční a zdravotní výhody ze začlenění vlákniny stravy a je objasněna koncepce prebiotik.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Slintavka a kulhavka - aktuální informace

26.3.2025

Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
11°C / 18°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
9°C / 18°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A