Bakterie mléčného kvašení jako probiotikum
4.5.2007
Z praktického hlediska aplikace probiotických bakterií a jejich metaoblitů účinně podporuje tělesnou hmotnost a konverzi krmiva u hospodářských zvířat. Relativně vysoké ceny komerčních probiotických výrobků a organických kyselin, které je potřeba aplikovat ve vysoké koncentraci, způsobují, že jejich užití ve výrobě prasat není ekonomické. Jednou z možností jak řešit tento problém je výroba velkého množství biomasy a antimikrobiálních metabolitů v levnějším kultivačním prostředí při užití odpovídající kultivační metody (jako je fed-batch mode).
Ve studii provedené ve Španělsku se hodnotil vliv průchodu 4 potenciálních probiotických bakterií mléčného kvašení simulovaným trávicím prostředím na jejich životaschopnost. Produkce velkého množství biomasy a antimikrobiálních produktů se realizovala fermentací (fed-batch) a při užití levnějšího kultivačního prostředí (syrovátky a odpadu ze zpracování škeblí). Potenciál čtyř kmenů bakterií mléčného kvašení jako probiotických kultur se zjišťoval podle vlivu na přírůstek tělesné hmotnosti, příjem krmiva, účinnost krmiva a počet koliformních bakterií ve výkalech selat.
Podle závěrů španělské studie jsou zkoumané kmeny bakterií mléčného kvašení (Pediococcus acidilactici, Lactococcu lactis subsp. lacits, Lactobacillus casei subsp. casei a Enterococcus faecium) a mikrobiální metabolity
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
20.11.
-2°C / 4°C
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A