Funkční kukuřice
11.4.2007
Rostoucí zájem spotřebitelů o celozrnné výrobky a otruby s vysokým obsahem vlákniny otevírá nové možnosti uplatnění pro široký sortiment ingrediencí z kukuřice a dalších cereálií pro výrobu snacků, cereálních snídaní a jiných potravin obohacených vlákninou. Kukuřice je hlavní složkou stravy obyvatel řady zemí na celém světě a v porovnání s ostatními zrninami má některé nepřehlédnutelné přednosti. Stále kupříkladu pokračuje výzkum potenciálních antioxidačních schopností kukuřice, kukuřičné otruby mají ze všech obilovin nejvyšší obsah dostupné přírodní vlákniny, příznivé jsou i funkční vlastnosti atd. Suché mlýnské produkty mletí kukuřice jsou vynikající surovinou pro extruzi vzhledem ke vhodné granulaci a regulovanému obsahu vlhkosti. Pro pekařské a cukrářské aplikace je kukuřičná mouka vhodná kvůli konzistentní absorpci vody. Kukuřice se zpracovává na krupici, mouku, celozrnné a další kukuřičné produkty. Ve mlýně společnosti Bunge Milling, který je největším závodem na mletí kukuřice na světě, se většinou zpracovává žlutozrnná nebo bílá kukuřice, v menším množství i kukuřice modrá. Trendem je kukuřičná mouka s nízkým obsahem tuku nebo celozrnné kukuřičné produkty se zvýšeným obsahem fytochemikálií a antioxidantů. V průběhu mlýnského zpracování prochází kukuřice řadou testování, skladování, čištění a kondicionování, poté probíhá odklíčkování a rozemílání na speciální mlýnské produkty. Odklíčkované produkty mají přirozeně nízký obsah tuku, otruby mají vysoký obsah vlákniny a neobsahují žádné trans-tuky ani cholesterol a jsou zcela přírodním produktem. Důležitá je především kvalita kukuřice, protože výrobky mohou být pouze do té míry kvalitní, jak kvalitní je výchozí surovina. Proto je třeba věnovat velkou pozornost již nákupu kukuřice, nakupovat přímo od farmářů a testovat každý náklad na hmotnost, vlhkost, obsah zlomků a cizích příměsí. Kukuřičná zrna se mohou zpracovávat na různé produkty, které vykazují rozdílné funkční vlastnosti.
Složení kukuřičných produktů (% suš.) -příloha
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
28.11.2024
Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
02.12.
-1°C / 4°C
03.12.
0°C / 4°C
04.12.
0°C / 4°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A