Zemědělská produkce jatečných zvířat a vlivy na jakost masa
11.4.2007
Jakost masa představuje početný soubor jakostních znaků a charakteristik důležitých pro kulinární úpravu masa a pro jeho technologické zpracování a finanční ohodnocení nákupu. Jsou uvedeny legislativní podmínky pro zajištění požadované jakostí masa, zhodnocen stav nabídky při nákupu jatečných zvířat a drůbeže z hlediska plemen a jakosti jejich masa. Autor se rovněž zmiňuje o výskytu a příčinách některých jakostních změn u hovězího a vepřového masa, jako je ovlivnění jakosti masa věkem porážených zvířat , pohlavím, výživou, způsobem chovu a předporážkovou manipulací . Novým fenoménem v jatečnictví a chovu je welfare, tj. vytváření podmínek pro pohodu (odstranění hladu a žízně, odstranění příčin nepohody a příčin vzniku bolesti a nemocí, umožnění přirozeného chování a odstranění příčin strachu a deprese).
ˇIngr, I.: Zemědělská produkce jatečných zvířat a vlivy na jakost masa. Výživa a potraviny, 62, 2007, č.2, s. 34 - 35
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A