Zemědělská produkce jatečných zvířat a vlivy na jakost masa

11.4.2007

Jakost masa představuje početný soubor jakostních znaků a charakteristik důležitých pro kulinární úpravu masa a pro jeho technologické zpracování a finanční ohodnocení nákupu. Jsou uvedeny legislativní podmínky pro zajištění požadované jakostí masa, zhodnocen stav nabídky při nákupu jatečných zvířat a drůbeže z hlediska plemen a jakosti jejich masa. Autor se rovněž zmiňuje o výskytu a příčinách některých jakostních změn u hovězího a vepřového masa, jako je ovlivnění jakosti masa věkem porážených zvířat , pohlavím, výživou, způsobem chovu a předporážkovou manipulací . Novým fenoménem v jatečnictví a chovu je welfare, tj. vytváření podmínek pro pohodu (odstranění hladu a žízně, odstranění příčin nepohody a příčin vzniku bolesti a nemocí, umožnění přirozeného chování a odstranění příčin strachu a deprese). ˇIngr, I.: Zemědělská produkce jatečných zvířat a vlivy na jakost masa. Výživa a potraviny, 62, 2007, č.2, s. 34 - 35
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh

28.11.2024

Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.12.
Počasí na den 03.12.
0°C / 4°C

04.12.
Počasí na den 04.12.
0°C / 4°C

05.12.
Počasí na den 05.12.
-2°C / 3°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A