EFSA uveřejňuje zprávu o obsahu salmonely v mase broilerů v EU
10.4.2007
Na základě informací získaných z průzkumu se chce nyní Evropská komise zaměřit na to, aby se snížily v hejnech brojlerů dva typy salmonely, a to: Salmonella Enteritidis a Salmonella Typhimurium, které jsou odpovědné za většinu případů otrav lidí z potravin v souvislosti se salmonelou.
Úkolová skupina EFSA pro salmonelu rovněž doporučuje, aby na národních úrovních došlo ke snížení ostatních typů salmonely, které mají vliv na lidské zdraví a dále, aby se organizovaly vzdělávací kampaně pro spotřebitele a striktně se zavedla legislativa EU týkající se hygieny potravin v hromadném stravování ke zvýšení ochrany spotřebitelů.
Výskyt salmonely v hejnech v jednotlivých členských státech EU je značně rozdílný a pohybuje se v rozmezí 0–68,2 % hejn určité země EU. Salmonella Enteritidis a Salmonella Typhimurium, které jsou nejčastěji uváděnou příčinou onemocnění u člověka v důsledku salmonely, byly zjištěny asi u 40 % hejn pozitivních na salmonelu.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
18.04.
11°C / 18°C
19.04.
9°C / 18°C
20.04.
10°C / 20°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A