Konzervace kyselinou propionovou
6.4.2007
Zemědělci, kteří užívají kyselinu propionovou šetří náklady na nákup nebo pronájem zařízení a skladovacích sil a také náklady na elektřinu a topnou naftu. Výhody aplikace se zvětšují při velkém objemu obilovin. Kapitálové investice u sušicího zařízení a skladovacích sil pro velké objemy obilí jsou sice relativně nižší, ale znečištění prostředí zůstává vyšší.
Jelikož kyselina propionová ničí škodlivé mikroorganismy běžně přítomné v krmivech pro zvířata, je trávení ošetřeného krmiva lepší; zvířata rostou rychleji a jsou zdravější. Navíc jsou ztráty na obilovinách nižší než u ostatních konzervačních postupů. Další výhodou pro farmáře jsou kratší cykly setí a sklizně a účinnější využití orné půdy
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem