Konzervace kyselinou propionovou
6.4.2007
Zemědělci, kteří užívají kyselinu propionovou šetří náklady na nákup nebo pronájem zařízení a skladovacích sil a také náklady na elektřinu a topnou naftu. Výhody aplikace se zvětšují při velkém objemu obilovin. Kapitálové investice u sušicího zařízení a skladovacích sil pro velké objemy obilí jsou sice relativně nižší, ale znečištění prostředí zůstává vyšší.
Jelikož kyselina propionová ničí škodlivé mikroorganismy běžně přítomné v krmivech pro zvířata, je trávení ošetřeného krmiva lepší; zvířata rostou rychleji a jsou zdravější. Navíc jsou ztráty na obilovinách nižší než u ostatních konzervačních postupů. Další výhodou pro farmáře jsou kratší cykly setí a sklizně a účinnější využití orné půdy
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
18.04.

11°C / 18°C
19.04.

9°C / 18°C
20.04.

10°C / 20°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A