Počty koz ve světě stále rostou
4.4.2007
Naměřené údaje použitelné pro srovnání jsou obtížně dostupné částečně také z důvodu různých měřicích a diagnostických metod (používají různé antigeny) a také proto, že kravské mléko obsahuje osmnáct různých bílkovin, které mohou způsobovat alergické reakce, jak bylo zjištěno při testech na zvířatech. Je to například beta-laktoglobulin, který není přítomen v lidském mateřském mléce, a který se považuje za nejproblematičtější bílkovinu v mléce kravském. Srovnávací studie přesto neukázaly rozdíl mezi alergenicitou beta-laktoglobulinu a kaseinů. Naopak klinické kožní testy 21 dospělých a 13 dětí, u kterých bylo podezření na alergii na kravské mléko, ukázaly, že více pozitivních kožních reakcí způsoboval alfa-laktalbumin.
Široká škála různých typů kaseinů a syrovátkových bílkovin ale problém alergie na kravské mléko značně komplikuje, neboť je velmi obtížné přesně určit, která bílkovina vyvolává největší alergickou reakci. Vědecké studie, kdy bylo dětem místo kravského mléka podáváno mléko kozí, nicméně ukázaly lepší váhový a výškový přírůstek, mineralizaci skeletu, vyšší obsah vitaminu A, vápníku, thiaminu, riboflavinu, niacinu a hemoglobinu v krevním séru.
Velmi pozitivní výsledky vykazují studie u dětí s alergií na kravské mléko nejen z důvodů menší alergenicity, ale také lepší stravitelnosti, se kterou souvisí i lepší absorpce železa a mědi přispívající k prevenci anémie. Studie vlivu kozího mléka na výživu ukazují také na pokles hladiny cholesterolu, pravděpodobně z důvodu vyšší přítomnosti látek, které snižují produkci cholesterolu v těle člověka (36 % v kozím mléce proti 21 % v mléce kravském). V zemích, kde lidé trpí podvýživou (např. Madagaskar, Alžírsko), je doporučeno podávat dětem kozí mléko jednak z důvodu jeho složení a také proto, že jeho cena je v porovnání s kravským většinou nižší a dostupnost větší.
Rozdíly mezi kozou a krávou Mezi krávou a kozou je řada specifických fyziologických a anatomických odlišností, které se odráží ve složení jejich mléka. Kozí mléko má ve srovnání s mlékem kravským křídově bílou barvu, což je způsobeno tím, že organismus kozy má omezenou schopnost vstřebávat a vylučovat do mléka beta-karoten, který přispívá ke slabě nažloutlému odstínu kravského mléka. Rozdíly jsou ve skladbě bílkovin a lipidů, kozí mléko také obsahuje více vitaminů A a B, méně kyseliny listové, askorbové a vitaminu B12. Při porovnání obsahu minerálních látek v něm najdeme více vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem