Slibný způsob léčby celiakie prostřednictvím degradace lepku
27.3.2007
Enzym původně vyvinutý pro potravinářské technologie se ukázal jako slibný prostředek pro léčbu celiakie. Tento nový enzym – prolylendoproteáza (PEP) totiž štěpí molekuly lepku (glutenu) a T-buněčné receptorové peptidy, které způsobují celiakii. V současné době je jediným způsobem léčby této choroby, která postihuje více než 2 miliony Američanů, eliminace potravin a nápojů obsahujících pšenici, ječmen nebo žito z každodenní stravy. Pšenice, ječmen a žito jsou základem především řady cereálních výrobků (chléb, pečivo, krekery, sušenky, cukrářské výrobky aj.), lepek se ale používá i při výrobě jiných potravin jako funkční ingredience (při výrobě kořeněných chipsů aj.). PEP je aktivní v kyselém prostředí lidského žaludku, kde působí velmi rychle na rozdíl od dříve zkoumaného enzymu, jehož činnost byla velmi pozvolná a v kyselém prostředí neefektivní. Studie o účincích PEP ve vztahu k celiakii byly publikovány v on-line časopisu Americké fyziologické společnosti American Journal of Physiology: Gastrointestinal and Liver Physiology. Výsledky studie naznačují, že existuje reálná šance, že perorální suplementace enzymem PEP zajistí degradaci lepku v žaludku dříve, než potrava dostoupí do tenkého střeva, které je lepkem poškozováno. Enzym PEP, použitý v rámci výzkumů byl získán z běžné plísně Aspergillus niger. Označuje se jako AN-PEP.Celiakie je způsobována neřízenou imunitní odezvou na pšeničný lepek a podobné proteiny ze žita a ječmene. Reakce vyvolává průjmy, malnutrici a další negativní jevy v důsledku inhibice přísunu živin. Účinnost detoxikace lepku působením AN-PEP byla posuzována v rámci klinických studií za účasti pacientů s celiakií. Účinná enzymová léčba celiakie vyžaduje prostředky pro destrukci všech nebo alespoň převážné většiny sekvencí T-buněk. Velké lepkové molekuly (peptidy a intaktní proteiny) se musí před opuštěním žaludku rozštěpit na menší částečky. Důležitá je rychlost degradace proteinů. Porovnání pomocí hmotové spektrometrie ukázalo, že „degradace lepkových peptidů působením AN-PEP trvala v průměru 4 minuty, resp. byla 60krát rychlejší než degradace působením FM-POP, což je prolyloligopeptidasa, která byla v padesátých letech minulého století neúspěšně ověřována jako možný prostředek k léčbě celiakie. Velmi perspektivní je PEP i z důvodu, že je stabilní a její výroba je poměrně nenákladná. Více informací na adrese nebo zde
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A