Více podpor pro potravináře
23.3.2007
Další peníze by mohly firmy získat v novém programu Podnikání a inovace, který pro období 2007 až 2013 připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. V uvedených programech jde o dotace na schválené a realizované projekty potravinářských firem. Jak řekl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík, potravináři jsou s podporami z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a s národní podporou spokojeni, ale mají obavy, zda se dostanou k dotacím z programu MPO, v němž v minulých letech už problémy byly. J. Camplík to komentuje tak, že pokud na tyto peníze nedosáhnou, půjde o diskriminaci části potravinářského průmyslu. Podle evropských pravidel se totiž potravinářství dělí na dvě části, z nichž jedna se může ucházet o podporu v programu MZe a druhá v programu MPO. Například výroba moučných výrobků, zmrazování ovoce a zeleniny nebo jatka spadají do podpor v resortu zemědělství, pekárny, produkce lahůdkářských výrobků z ovoce a zeleniny nebo masových konzerv ale patří pod MPO.
Další komplikací pro domácí potravináře je podle Camplíka také to, že v programu MZe jsou podpory do značné míry omezeny jen pro malé a střední potravinářské podniky, z toho důvodu je důležité, aby byly zachovány národní podpory, které mohou mezery v dotacích překrýt.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem