Alternativa pšenice
19.3.2007
Vzhledem k tomu, že se pohanka velmi rychle a snadno tepelně upravuje a má vysokou nutriční hodnotu, je v řadě zemí světa stále oblíbenější. Pohanka má semena trojúhelníkového tvaru, připomínající zrna cereálií a má relativně tmavou barvu. Semena jsou velmi křehká, měkká, drobivá a křupavá. Pohanka se pěstuje na jaře a v létě, velmi rychle roste a to i na suchých pozemcích. Semena se bezproblémově skladují, protože mají nízký obsah vlhkosti. Pohanka neobsahuje lepek (gluten) a je tím pádem vhodnou alternativou pro osoby alergické na výrobky obsahující pšeničnou mouku. Nadto pohanka obsahuje rutin, který vykazuje antioxidační účinky a rovněž napomáhá trávení potravy v žaludku.
Řadou studií byly prokázány příznivé zdravotní účinky rutinu, jako je zlepšení průtoku krve, ochrana proti srdečním onemocněním a udržování správné hladiny krevního cukru a s tím související snižování rizika diabetu, aj.
Pohanka obsahuje vysoké procento esenciálních aminokyselin bohatých na lysin a tryptofan a relativně značné množství proteinu, srovnatelné s masem či sójovými boby.
Mletí pohanky
Technologie mletí pohanky aplikovaná v Evropě a v Číně je relativně nenáročná: zrno se částečně oloupe na kamenném mlýně a potom se jednoduše rozdrtí. Získaná mouka, event. celá oloupaná zrna, není příliš čistá, ovšem v této podobě je pro kuchyňské zpracování požadovaná. V Itálii je oblíbená celopohanková mouka, takže se mlynáři snaží rozemílat tvrdé a sklovité slupky na jemné částečky, které se potom rozemílají s moukou a dodávají jí tmavou barvu.
Před projektováním a vybudováním závodu na zpracování pohanky je třeba znát typ mouky, která se zde bude vyrábět. Pro výrobu asijských nudlí je požadována mouka víceméně bílá s výtěžností kolem 50 %. Lívance, polenta nebo tradiční „tagliatelle“ vyžadují jednomletou mouku získanou při výtěžnosti kolem 78 %. Při použití různých dalších postupů zpracování je možné pohankové zrno oloupat odstraněním povrchových vrstev, které se potom praží a vločkují a mohou se přidávat do polévek. Vnější obalové vrstvy se mohou rovněž rozemílat na jemné částice a přidávat do mouky (celozrnná m
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A