Statická hloubková filtrace
15.3.2007
K prodloužení trvanlivosti mléka nad 20 dní (ESL) se kombinují různé metody filtrace (snížení mikrobiální kontaminace, především kvůli odstranění sporotvorných a psychrotrofních organismů) s šetrnou pasterací (ohřevem, hydrostatickým tlakem nebo ultrazvukem). Cílem je snížení kontaminace o nejméně 99,99 %. Vedle dynamické cross-flow mikrofiltrace, při níž vzniká retentát a koncentrát, vyvíjejí některé firmy (např. v SRN Begerow a GEA Tuchenhagen Dairy Systems) ke snížení počtu mikroorganismů metody statické hloubkové filtrace. Nežádoucí částice přitom nezůstávají na povrchu materiálu jako u povrchové filtrace, ale zachycují se uvnitř filtrační vrstvy (znamená to delší dobu použitelnosti filtru). Hloubkové filtry mohou být buď na mechanickém principu (tzn. částice neprojdou zúženými místy filtračních kanálků jako sítem), nebo se částice na principu adsorpce zachytí i v takových kanálcích filtračního materiálu, jejichž průřez je větší než velikost těchto částic. Využitelná doba filtrace závisí na velikosti filtrační plochy, na teplotě filtrovaného média (při teplotách do 50 oC dochází k rychlejšímu ucpání), na rychlosti průtoku (příliš vysoká rychlost vede k rychlejšímu ucpání) a na míře kontaminace (střední doby filtrace mléka jsou 3 – 3,5 h). Materiál filtru musí být sterilovatelný (odolný nejméně vůči teplotě 120 oC), odolný vůči chemickým a alkalickým čisticím prostředkům a zpětně promývatelný. Předpokladem úspěšné filtrace je v případě plnotučného mléka předcházející homogenizace a dostatečná filtrační rychlost.
Dtsch. Milchwirtschaft, 57, 2006, č. 22, s. 894-897
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
18.04.

11°C / 18°C
19.04.

9°C / 18°C
20.04.

10°C / 20°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A