Je libo kanečka anebo vepře?
28.2.2007
Charakteristický pach je patrný u vyšších váhových kategorií, proto také takové maso nelze podle našich veterinárních předpisů uvolnit jako výsekové maso přímo do prodeje.
Ostatně zákazníci postupně ztrácejí o tučné maso zájem, zřejmě kvůli poučování lékařů o riziku civilizačních chorob působených velkou protučnělostí, nikoli jejich, ale vepřového masa. A tento trend je patrný i u nás, kde bývá považováno za typické jídlo vepřové, knedlík a zelí, popřípadě tlačenka apod. Zbývá tedy argument chovatelů, že kastráti jsou klidnější, lépe přirůstají a lépe zhodnocují krmivo.
Nicméně už delší dobu se v EU uvažuje o zákazu, či omezení kastrací kanečků s ohledem na welfare. I když se zákrok provádí v prvních dnech života zvířete, jde o zážitek stresující a jsou možná i následná rizika jako infekce apod.
Otázka, zda kastrovat nebo nekastrovat, není zase tak jednoduchá, proto se jí zevrubně zabývají orgány EU, byla ustavena pracovní skupina odborníků, která zvažuje všechna pro a proti. Pokud by se i nadále uvažovalo o kastraci kanečků, hovoří se o nedestruktivních způsobech, likvidací semenotvorné tkáně počínaje a imunokastrací konče. Zde je však mnoho neznámých i potenciálních rizik. Uvažuje se také o instalaci čidel na jatkách, podle kterých by se „příliš aromatické“maso vyloučilo.
Některé země jako například Velká Británie anebo Portugalsko, selata nekastrují, a jde to. V sousedním Německu a obdobně v některých oblastech i u nás zase panuje tradice porážet prasata těžší, a tudíž zde je zájem možnost kastrace uchovat.
Nelze pominout ani argument, že není od věci mít možnost pochutnat si na přirozené chuti masa, tj. i masa samců. Státní veterinární správa ČR vnímá současný trend usilovat o co nejméně stresu v chovech zvířat jako logický a souhlasí s ním. Pokud jde o možný zákaz kastrace prasat, nelze zřejmě nějaký výsledek očekávat v krátké době. Určitě budou jednání pokračovat, a jejich výsledek zatím nelze předjímat. S jistotou lze říci, že ať už bude legislativní úprava jakákoli, budou se s ní umět vyrovnat, jak naši zemědělci, tak pracovníci státního veterinárního dozoru.
Ostatně zákazníci postupně ztrácejí o tučné maso zájem, zřejmě kvůli poučování lékařů o riziku civilizačních chorob působených velkou protučnělostí, nikoli jejich, ale vepřového masa. A tento trend je patrný i u nás, kde bývá považováno za typické jídlo vepřové, knedlík a zelí, popřípadě tlačenka apod. Zbývá tedy argument chovatelů, že kastráti jsou klidnější, lépe přirůstají a lépe zhodnocují krmivo.
Nicméně už delší dobu se v EU uvažuje o zákazu, či omezení kastrací kanečků s ohledem na welfare. I když se zákrok provádí v prvních dnech života zvířete, jde o zážitek stresující a jsou možná i následná rizika jako infekce apod.
Otázka, zda kastrovat nebo nekastrovat, není zase tak jednoduchá, proto se jí zevrubně zabývají orgány EU, byla ustavena pracovní skupina odborníků, která zvažuje všechna pro a proti. Pokud by se i nadále uvažovalo o kastraci kanečků, hovoří se o nedestruktivních způsobech, likvidací semenotvorné tkáně počínaje a imunokastrací konče. Zde je však mnoho neznámých i potenciálních rizik. Uvažuje se také o instalaci čidel na jatkách, podle kterých by se „příliš aromatické“maso vyloučilo.
Některé země jako například Velká Británie anebo Portugalsko, selata nekastrují, a jde to. V sousedním Německu a obdobně v některých oblastech i u nás zase panuje tradice porážet prasata těžší, a tudíž zde je zájem možnost kastrace uchovat.
Nelze pominout ani argument, že není od věci mít možnost pochutnat si na přirozené chuti masa, tj. i masa samců. Státní veterinární správa ČR vnímá současný trend usilovat o co nejméně stresu v chovech zvířat jako logický a souhlasí s ním. Pokud jde o možný zákaz kastrace prasat, nelze zřejmě nějaký výsledek očekávat v krátké době. Určitě budou jednání pokračovat, a jejich výsledek zatím nelze předjímat. S jistotou lze říci, že ať už bude legislativní úprava jakákoli, budou se s ní umět vyrovnat, jak naši zemědělci, tak pracovníci státního veterinárního dozoru.
Zdroj: agroweb
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A