Je libo kanečka anebo vepře?

28.2.2007

Charakteristický pach je patrný u vyšších váhových kategorií, proto také takové maso nelze podle našich veterinárních předpisů uvolnit jako výsekové maso přímo do prodeje.
Ostatně zákazníci postupně ztrácejí o tučné maso zájem, zřejmě kvůli poučování lékařů o riziku civilizačních chorob působených velkou protučnělostí, nikoli jejich, ale vepřového masa. A tento trend je patrný i u nás, kde bývá považováno za typické jídlo vepřové, knedlík a zelí, popřípadě tlačenka apod. Zbývá tedy argument chovatelů, že kastráti jsou klidnější, lépe přirůstají a lépe zhodnocují krmivo.
Nicméně už delší dobu se v EU uvažuje o zákazu, či omezení kastrací kanečků s ohledem na welfare. I když se zákrok provádí v prvních dnech života zvířete, jde o zážitek stresující a jsou možná i následná rizika jako infekce apod.
Otázka, zda kastrovat nebo nekastrovat, není zase tak jednoduchá, proto se jí zevrubně zabývají orgány EU, byla ustavena pracovní skupina odborníků, která zvažuje všechna pro a proti. Pokud by se i nadále uvažovalo o kastraci kanečků, hovoří se o nedestruktivních způsobech, likvidací semenotvorné tkáně počínaje a imunokastrací konče. Zde je však mnoho neznámých i potenciálních rizik. Uvažuje se také o instalaci čidel na jatkách, podle kterých by se „příliš aromatické“maso vyloučilo.
Některé země jako například Velká Británie anebo Portugalsko, selata nekastrují, a jde to. V sousedním Německu a obdobně v některých oblastech i u nás zase panuje tradice porážet prasata těžší, a tudíž zde je zájem možnost kastrace uchovat.
Nelze pominout ani argument, že není od věci mít možnost pochutnat si na přirozené chuti masa, tj. i masa samců. Státní veterinární správa ČR vnímá současný trend usilovat o co nejméně stresu v chovech zvířat jako logický a souhlasí s ním. Pokud jde o možný zákaz kastrace prasat, nelze zřejmě nějaký výsledek očekávat v krátké době. Určitě budou jednání pokračovat, a jejich výsledek zatím nelze předjímat. S jistotou lze říci, že ať už bude legislativní úprava jakákoli, budou se s ní umět vyrovnat, jak naši zemědělci, tak pracovníci státního veterinárního dozoru.
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 6°C

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A