Společné prohlášení k listerióze
22.2.2007
Výskyt listerií v prostředí.Listerie včetně patogenního druhu L. monocytogenes jsou v prostředí značně rozšířeny, vyskytují se v půdě, povrchových vodách, na rostlinách, často bývají izolovány i ze stolice zdravých lidí, z obsahu střev skotu, ovcí, prasat, ptáků, ryb a hlodavců.
Výskyt v potravinách. K nejčastěji kontaminovaným potravinám patří syrové maso a často i syrové (nepasterované) mléko a syrová i mražená zelenina.
Kontaminovány mohou být jak potraviny, tak suroviny živočišného původu. Zdrojem kontaminace surovin nebo potravin jsou:
· znečištění vstupní suroviny např. obsahem střev jatečních zvířat;
· znečištění surovin nebo potravin hospodářskými nebo volně žijícími zvířaty (např. trusem ptáků, hlodavců a hmyzem);
· zelenina a některé druhy ovoce znečištěné např. půdou, čerstvým hnojem, kejdou, močůvkou a vodou s obsahem fekálií;
· nedodržování zásad osobní hygieny a správné výrobní a hygienické praxe.
Vlastnosti listerií. Listerie nepřežívají pasterační ani sterilační teploty, bezpečná teplota k jejich likvidaci je 72°C po dobu 10 minut uvnitř potraviny. Chladírenské teploty jsou pro listerie příznivé, přežívají také mrazení. Inkubační doba se pohybuje od několika dnů až po několik týdnů v závislosti na infekční dávce, virulenci baktérií a zdravotním stavu pacienta.
Klinické příznaky onemocnění:
- podobné jako u chřipky
- u komplikovaných případů se objevuje meningitída a sepse
- u těhotných žen může dojít k potratům nebo infekci plodu a předčasnému porodu.
Léčba: antibiotiky (ampicilin, penicilin).
Rizikové skupiny obyvatel jsou:
- těhotné ženy
- osoby s oslabenou imunitou
- osoby s onkologickým onemocněním, diabetem, chórickým onemocněním jater a ledvin,
- senioři a
- osoby dlouhodobě léčené vybranými léčivy (např. kortikoidy, antacida).
Rizikové skupiny obyvatel se mají vyvarovat těmto potravinám:
• některým druhům sýrů (např. sýry zrající pod mazem, sýry s plísní na povrchu nebo uvnitř hmoty)
• vařeným masným výrobkům (např. jitrnice a jelita konzumované za studena, tlačenka, játrovky)
• lahůdkovým salátům
• cukrářským výrobkům především se žloutkovou náplní.
K bezpečným potravinám patří:
- mléčné výrobky s čistými mlékařskými kulturami (např. jogurty, kefíry, podmáslí a tvarohy)
- tvrdé a tavené sýry.
Ministerstvo zdravotnictví vydalo, z hlediska nebezpečí výskytu bakterie Listeria monocytogenes, Doporučení pro výrobce a prodejce a Doporučení pro spotřebitele:
doporučení pro výrobce:
- prověřit a provést revizi postupů založených na principech HACCP stanovených pro výrobu potravin z hlediska výskytu LM
- v souladu s požadavky Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ověřovat, zda výrobky představující riziko výskytu LM pro veřejné zdraví, odpovídají předepsaným mikrobiologickým kritériím
- v souladu s Nařízením Komise (ES) č. 2073/2005 analyzovat trend
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem