Právě se nacházíte:
- APIC »
- Zprávy »
- Všeobecné »
- Společné prohlášení ministra zemědělství Petra Gandaloviče a hlavního hygienika ČR
Společné prohlášení ministra zemědělství Petra Gandaloviče a hlavního hygienika ČR
21.2.2007
Všechny státní dozorové orgány, které kontrolují zdravotní nezávadnost potravin, přistoupily v souvislosti se záchyty baktérie listeria v některých potravinářských výrobcích v posledních měsících k vyšší četnosti kontrol. Dohled všech tří organizací - Státní veterinární správy ČR, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a hygienické služby – funguje naprosto koordinovaně tak, aby zachytil celý řetězec od výroby potravin, přes jejich distribuci až po jejich prodej v obchodní síti. Mezi uvedenými dozorovými orgány funguje velmi dobrá komunikace při předávání informací zjištěných při kontrolách. Vyplynulo to z dnešní schůzky ministra zemědělství Petra Gandaloviče s hlavním hygienikem ČR Michaelem Vítem, ředitelem Státní veterinární správy ČR Milanem Malenou a ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakubem Šebestou.
„V minulých týdnech odhalily intenzivní kontroly zvýšené procento výskytu baktérie listeria nad povolenou normu u dovozových ryb, konkrétně uzených lososů. Tyto výrobky byly okamžitě staženy z obchodní sítě, s dovozci závadných šarží je vedeno správní řízení a zboží od těchto obchodníků bude v následujícím období podrobeno ještě mnohem intenzivnější kontrole,“ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
„I když v posledních měsících došlo k vyššímu výskytu onemocnění listeriózou, stále jde o sporadický výskyt. Nelze mluvit o epidemii,“ konstatoval hlavní hygienik Michael Vít.
I přes důsledný systém státní kontroly leží podle ministra Petre Gandaloviče nezastupitelná odpovědnost i na samotném spotřebiteli. Ten by se měl řídit datem spotřeby, potraviny skladovat a upravovat podle pokynů uváděných výrobcem (tepelně upravit, pokud to výrobce uvádí). „Lidé by při volbě potravin měli přihlédnout ke svému zdravotnímu stavu a možné snížené imunitě, což platí zejména pro chronicky oslabené pacienty,“ upozornil Michael Vít.
Při dodržení všech zásad odpovědné konzumace nepředstavují potraviny prodávané na českém trhu z hlediska listérie žádné riziko, shodli se ministr Petr Gandalovič a Michael Vít.
Zdroj: mze
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
21.02.

-6°C / 4°C
22.02.

-5°C / 4°C
23.02.

-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A