Geneticky způsobený rybí pach vajec
12.2.2007
Společnost Lohmann-Tierzucht společně se skupinou finských výzkumníků zjistili, že rybí pach vyskytující se někdy u vajec je vyvolán geneticky. Gen způsobuje chybu metabolismu, při níž nedochází k oxidaci nepříjemně páchnoucích trimetylaminů (TMA) na pachově neutrální trimetylamid-N-oxid. Tato vrozená vada je již po staletí známa u lidí, u nichž se pach projevuje při veškerém vyměšování. Pachová závada vajec se vyskytuje jen u hnědých slepic (v 5–10 %) a jen při určitém krmivu (např. řepkový šrot, který obsahuje sinalpin – předstupeň TMA). Bylo zjištěno, že se jedná o gen FMO3 umístěný na chromozomu 8 slepičího genomu. Přítomnost genu lze snadno zjistit analýzou vzorku peří, takže lze provést včasnou selekci. Pro chovatele to znamená, že se nebudou muset vyhýbat krmivu jako je řepka, která je výhodným zdrojem bílkovin a energie.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem