Geneticky způsobený rybí pach vajec

12.2.2007

Společnost Lohmann-Tierzucht společně se skupinou finských výzkumníků zjistili, že rybí pach vyskytující se někdy u vajec je vyvolán geneticky. Gen způsobuje chybu metabolismu, při níž nedochází k oxidaci nepříjemně páchnoucích trimetylaminů (TMA) na pachově neutrální trimetylamid-N-oxid. Tato vrozená vada je již po staletí známa u lidí, u nichž se pach projevuje při veškerém vyměšování. Pachová závada vajec se vyskytuje jen u hnědých slepic (v 5–10 %) a jen při určitém krmivu (např. řepkový šrot, který obsahuje sinalpin – předstupeň TMA). Bylo zjištěno, že se jedná o gen FMO3 umístěný na chromozomu 8 slepičího genomu. Přítomnost genu lze snadno zjistit analýzou vzorku peří, takže lze provést včasnou selekci. Pro chovatele to znamená, že se nebudou muset vyhýbat krmivu jako je řepka, která je výhodným zdrojem bílkovin a energie.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 6°C

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A