Riziko kontaminace potravin toxickými látkami v krmivech pro zvířata

9.2.2007

Toxické látky, běžně se v přírodě vyskytující, jsou často i součástí krmných složek. Likvidace rizika jejich působení na zvířata a nebezpečí jejich výskytu v potravinách živočišného původu závisí na stavu poznání absorpce, metabolismu a přenosu těchto látek. Obecně jsou toxické látky metabolisovány před a po absorpci ve střevní traktu. V závislosti na fyzikálně-chemických vlastnostech jsou některé látky metabolizovány na přirozeně se vyskytující obecné škodliviny. Do této skupiny patří většina veterinárních léčiv a krmných aditiv. Další substance přetrvávají ve zvířatech a živočišných produktech (např. dioxiny). Těžké kovy nejsou vůbec metabolisovány a některé kovy jsou nevratně vázány na tělesné tkáně (olovo v kostech nebo kadmium v ledvinách
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.11.
Počasí na den 22.11.
-5°C / 1°C

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A