Souvislost vegetariánství a výše IQ
21.12.2006
Studie provedená na univerzitě v Southhampton naznačuje, že jedinci, kteří měli v dětství vyšší IQ se v dospělém věku mnohem pravděpodobněji stanou vegetariány. Do britské kohortové studie zahájené v roce 1970 bylo zapojeno 8 179 mužů a žen. Jejich IQ bylo měřeno ve věku deseti let. Z celkového počtu participantů bylo po dosažení věku 30 let 366 (4,5 %) vegetariánů, přičemž 122 jich připustilo, že jedí ryby a drůbež. Podle britské vegetariánské společnosti osoby konzumující ryby a/nebo drůbež nejsou považováni za vegetariány. Vegetariány se mnohem častěji stávaly ženy a osoby s vyšším akademickým nebo odborným vzděláním, ovšem IQ bylo statisticky velmi významným prediktorem vegetariánství i v případě neuvažování sociálních rozdílů. Spojitost mezi IQ a vegetariánstvím zůstávala stejně silná i při vyloučení konzumentů ryb a drůbeže. Vzhledem k tomu, že vegetariánská strava je spojována s nižším výskytem srdečních chorob, spekuluje se o tom, že tato skutečnost by mohla vysvětlovat spojitost mezi vyšším IQ v dětství nebo v adolescenci a sníženým rizikem koronárních srdečních onemocnění v dospělosti. Studie byla publikována v časopisu British Medical Journal
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=72823-vegetarian-iq0
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A