Celozrnné potraviny mohou zabraňovat onemocnění dásní
5.12.2006
Podle výsledků nejnovější studie pracovníků university v Ontariu, publikované v časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, může konzumace celozrnných potravin hrát důležitou roli i ve snižování pravděpodobnosti vzniku parodontózy. Parodontóza je zánětlivé onemocnění dásní, při kterém dochází ke krvácení dásní, jejich ustupování, odhalování zubních krčků, v nejhorších případech k viklání a vypadávání zubů. Prováděná studie byla zaměřena na spojitost přívodu celozrnných potravin a vlákniny s rizikem vzniku parodontózy. V rámci výzkumu, kterého se zúčastnilo 34 160 amerických mužů ve věku od 40 do 75 let, byly shromažďovány prostřednictvím frekvenčních dotazníků informace o stravování. Žádný z účastníků neměl v anamnéze parodontózu, srdeční onemocnění, diabetes ani vysoký cholesterol. Bylo zjištěno, že u mužů s nejvyšším příjmem celozrnných potravin byla pravděpodobnost vzniku parodontózy o 23 % nižší než u těch, jejichž příjem byl nejnižší. V průběhu 14letého výzkumného období byla parodontóza diagnostikována u 1 897 mužů. Příjem celozrnných potravin je spojen s větší insulinovou senzitivitou a nižším rizikem diabetu. Vyšší insulinová senzitivita je naopak spojena s nižším množstvím konečných produktů glykace a následně s menším oxidačním stresem, produkcí cytokinu a s velkou pravděpodobností i s nižším výskytem parodontózy. Zjednodušeně je možno shrnout, že přívod celozrnných potravin snižuje riziko parodontózy prostřednictvím insulinové senzitivity. I když výsledky výzkumu jsou prozatím předběžné a zatížené určitými omezeními, je možno konstatovat, že jsou v souladu s doporučeními pro zlepšení zdraví a že konzumace minimálně čtyř porcí celozrnných potravin denně (1 porce = 3/4 šálku celozrnných cereálií nebo krajíček celozrnného chleba) bez zvýšení celkového příjmu energie může přispívat ke snížení rizika parodontózy.
Milling&Baking News, 85, 2006, č. 10, s. 35
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A