Brčka Unistraw k ochucování tekutin
28.11.2006
Cenou AIFST (Australian Institute of Food Science and Technology) pro potravinářské inovace se oceňují výrobky, složky, procesy nebo zařízení, která dosáhly úspěch při komerčním zavedení, k němuž došlo 6 měsíců až 5 let před nominací do soutěže. Cena za r. 2006 byla udělena systému pro konzumaci nápojů - brčkům „Unistraw“, který je zatím patentován v sedmi zemích a přihlášen k patentování v dalších šestnácti.
Při pití může být pomocí brčka dodáváno aroma, energie, vitaminy a další doplňky. Princip je jednoduchý, výrobek sestává z plastové „slámky“, konického filtru a náplně z „perliček“, jejichž obsah je při pití nasáván do tekutiny, a tím ji aromatizuje či jinak obohacuje.
První komerční aplikací v Austrálii byly slámky Sipahh určené k aromatizaci 250 ml mléka. Jako sladidlo byla zvolena sukralóza, která poskytuje vjem podobný sacharóze a dále bylo použito aroma kompatibilní se sukralózou. Výrobek se prodává i na Novém Zélandu a v Německu. Nejnovější aplikací je připojení této slámky k kartonu s mlékem Mc Donald Happy Meal.
Složení náplně slámky lze sestavit podle požadavků kladených na výrobek, např. lze zaručit, že obsah bude bezlepkový, bez umělých sladidel, bez konzervačních látek.
Pro plnění slámek bylo vyvinuto zařízení Unistraw s kapacitou 80 mil. kusů za rok.
Food in Australia, 58, 2006, č. 10, s. 457
http://www.unistraw.com
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A