Brčka Unistraw k ochucování tekutin

28.11.2006

Cenou AIFST (Australian Institute of Food Science and Technology) pro potravinářské inovace se oceňují výrobky, složky, procesy nebo zařízení, která dosáhly úspěch při komerčním zavedení, k němuž došlo 6 měsíců až 5 let před nominací do soutěže. Cena za r. 2006 byla udělena systému pro konzumaci nápojů - brčkům „Unistraw“, který je zatím patentován v sedmi zemích a přihlášen k patentování v dalších šestnácti. Při pití může být pomocí brčka dodáváno aroma, energie, vitaminy a další doplňky. Princip je jednoduchý, výrobek sestává z plastové „slámky“, konického filtru a náplně z „perliček“, jejichž obsah je při pití nasáván do tekutiny, a tím ji aromatizuje či jinak obohacuje. První komerční aplikací v Austrálii byly slámky Sipahh určené k aromatizaci 250 ml mléka. Jako sladidlo byla zvolena sukralóza, která poskytuje vjem podobný sacharóze a dále bylo použito aroma kompatibilní se sukralózou. Výrobek se prodává i na Novém Zélandu a v Německu. Nejnovější aplikací je připojení této slámky k kartonu s mlékem Mc Donald Happy Meal. Složení náplně slámky lze sestavit podle požadavků kladených na výrobek, např. lze zaručit, že obsah bude bezlepkový, bez umělých sladidel, bez konzervačních látek. Pro plnění slámek bylo vyvinuto zařízení Unistraw s kapacitou 80 mil. kusů za rok. Food in Australia, 58, 2006, č. 10, s. 457 http://www.unistraw.com
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.11.
Počasí na den 22.11.
-5°C / 1°C

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A