Rotavirus způsobující celiakii
20.11.2006
Italští vědci z univerzit v Janově a Veroně objevili, že rotavirus (protein VP-17), který způsobuje gastroenteritidy u dětí, může v případě určitých genetických dispozic vyvolat i celiakii nebo nesnášenlivost lepku. Informace o výsledcích dvouletého výzkumu byla publikována v PloS Medicine 6. 9. 2006. Podle tohoto zjištění, některé antitransglutaminázové protilátky, které rozpoznávají bílkovinu VP-7 mohou způsobit, že rotavirová infekce, která způsobuje gastroenteritidy přispívá u citlivých osob k iniciaci celiakie prostřednictvím molekulových mimikrů. Vzhledem k tomu, že u všech 200 celiaků, kteří se zúčastnili studie, byly zjištěny protilátky proti rotaviru (VP-7), zatímco u zdravých osob nebyly zjištěny žádné, došli vědci k závěru, že pouze osoby, které mají specifický gen, který je znám jako příčina celiakie, se stávají intolerantní k lepku jako reakci na rotavirus.
Podle odhadů trpí v Evropě a Severní Americe celiakií 1 až 3 % osob. V Itálii bylo diagnostikováno 35 000 osob a odhaduje se, že 400 000 osob je nositeli příslušného genu. Zatím neexistuje na celiakii lék, jedinou cestou je vyloučení lepku ze stravy. S tím souvisí další problém, že když se ze stravy vyloučí lepek, nastane zvýšené riziko rakoviny trávicího ústrojí.
Objem vlivu rotaviru je první krok k vývoji vakcíny.
EU Food Law, 2006, č. 275, s. 31
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A