Souboj o název „ementál“

19.10.2006

Na rozdíl od 7 druhů méně rozšířených švýcarských sýrů (Gruyere, Sbrinz, Tete de Moine, L’Etivaz, Vacherin Mont-D’Or, Formaggio d’Alpe Ticinese a Berner Alpkäse), jejichž označení má Švýcarsko podle předpisů EU chráněné (statut chráněného označení původu – PDO), ementál je stále předmětem ostrých sporů. Švýcarsko vyrobilo v r. 2005 31 682 t ementálu, což je pětina z celkové výroby sýrů v zemi (exportuje se ho 80 %). Francie jako největší světový výrobce ementálu, jej produkuje sedmkrát více. Významnými producenty jsou také Německo a Dánsko. Proto mezinárodní společnosti usilují o zrušení PDO pro Švýcarsko. Argumentují i mezinárodní „Konvencí Stresa“ z r. 1951. Švýcarský nejvyšší soud zamítl požadavek Francie a Německa na popření práva pro švýcarské výrobce na certifikaci chráněného označení „ementál“. Požadavky, které je k použití tohoto označení splnit se zatím vztahují pouze na švýcarské výrobce, ale mohlo by se to rozšířit na celou Evropu, pokud by EU uznala podmínky, za nichž lze použít PDO. K takové shodě zatím došlo jen v případě vín a lihovin. Švýcaři argumentují, že zatímco jejich ementál se vyrábí tradičním řemeslným postupem, mimo Švýcarsko se vyrábí průmyslově, což znamená pro výrobce cenovou výhodu. V důsledku konkurenčního boje se proto již v posledních letech počet švýcarských výrobců značně snížil. Certifikované označení ementál lze ve Švýcarsku použít jen pro výrobky místních mlékáren, a jen pokud byl použit tradiční recept. Musí být použito nepasterované mléko nejvýše 24 h staré, od volně se pasoucích krav, a sýry musí před prodejem zrát nejméně 4 měsíce. Zakázána jsou jakákoli aditiva nebo GMO-složky. EU Food Law, 2006, č. 273, s. 15-16
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A