Rizika ze snížení tuku a cukru v potravinách podle studie CCFRA

18.10.2006

Studie provedená v Campden and Chorleywood Food Research Association (CCFRA) a předaná britskému úřadu FSA upozorňuje na rizika vyplývajícího ze snižování obsahu tuku, cukru a soli v potravinách. Ke snižování obsahu těchto živin začíná docházet v důsledku tlaku vlád za účelem snižování energetického obsahu potravin v souvislosti s růstem obezity. Podstatou problému je mikrobiologické riziko, které se zvýší v důsledku zvýšení aktivity vody. Oponenti této zprávy argumentují tím, že již existuje řada potravin se sníženým obsahem nežádoucích živin (majonézy, pomazánkové tuky aj.),aniž by to znamenalo zvýšené riziko. Samozřejmě u takových potravin musí být přijata určitá opatření – např. snížení hodnoty pH, změna skladovacích podmínek nebo zkrácení doby trvanlivosti. Snížení obsahu cukru v cukrovinkách by nemělo být riskantní, snížení obsahu cukru v džemech však může znamenat zvýšení mikrobiologického rizika. V případě masa a zákusků, by se i malé změny složení mohly výrazně negativně projevit růstem patogenů. Argumentem ve prospěch studie je epidemie botulismu v r. 1988 po snížení obsahu cukru . K problematice proběhne široká diskuse a budou požadovány další podklady. Bude nutno vyhodnotit výhody a nevýhody změn složení potravin. Nejvíce pozornosti se bude muset věnovat malým podnikům a stravovacím zařízením, pokud budou snižovat obsahy nežádoucích živin. EU Food Law, 2006, č. 273, s. 9-10
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 6°C

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A