Srovnání živočišných produktů z organického a konvenčního chovu
27.9.2006
V posledních deseti letech podpořil zájem spotřebitelů rozvoj organické živočišné výroby. Pro mnoho lidí jsou živočišné výrobky vyrobené v organických zemědělských podnicích zdravější. Otázka je, zda má tento názor ve skutečnosti opodstatnění.
Srovnávací studie provedená na univerzitě v Glasgow uvádí tři příklady ze srovnávání organických a běžných živočišných produktů:
1. je známo, že nenasycené mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné, ale jejich obsah v mléce různého původu nemusí být totožný. V Glasgow provedli srovnání obsahu nenasycených mastných kyselin v mléce krav chovaných v organických nebo běžných chovech. Testované mléko pocházelo ze 17 organických a 19 běžných mlékařících farem ve Velké Británii. Všechny vzorky mléka byly analyzovány na obsah mastných kyselin při zohlednění systému chovu, úrovně užitkovosti a výživy. Sledoval se obsah nasycených kyselin, podíl polynenasycených a mononenasycených mastných kyselin, obsah n-3 mastných kyselin, celkový obsah n-6 mastných kyselin, obsah konjugované kyseliny linolové a kyseliny vakcenové (vaccenic acid).
Závěr studie uvádí následující:
- organicky vyrobené mléko má vyšší hodnotu – poly- : mononenasyceným mastným kyselinám a vyšší podíl n-3 mastných kyselin než mléko z běžného chovu a má trvale nižší podíl n-6:n-3
- neexistují rozdíly mezi organickým a konvenčním mlékem v podílu konjugované kyseliny linolové nebo vakcenové
- byly zjištěny další faktory ovlivňující obsah mastných kyselin jako je měsíc v roce, průměrná užitkovost stáda, plemeno, aplikace komplexních krmných dávek a přístup k čerstvé píci.
2. výzkum z Nizozemí uvádí, že vejce z volného chovu obsahují více PCB než vejce z běžných chovů. Okolo 15 % vajec z volného chovu má obsah vyšší než povoluje norma. Bylo zjištěno, že vejce z volného chovu obsahují v průměru 3x více dioxinu a PCB než vejce z běžného chovu. Limity pro obsah dioxinů a podobných látek v krmivech jsou příliš měkké a pokud se použije krmivo, které obsahuje tyto látky těsně pod maximálním limitem, snášejí nosnice vejce s vysokým obsahem dioxinu. Současné evropské limity pro krmiva nemohou zaručit, že vejce budou v obsahu dioxinů v limitu. Jedním z řešení tohoto problému je krmení zvířat ve stájích a ne venku (nosnice ve venkovním chovu hrabou v půdě a část půdy kontaminované dioxiny mohou i přijmout).
3. mnoho spotřebitelů se domnívá, že brojleři chovaní v tradičních podmínkách jsou více kontaminovaní salmonelami než brojleři z volného nebo organického chovu. Studie provedená ve výzkumném centru ARS při USDA tuto domněnku nepotvrdila.
Feed Mix, 14, 2006, č. 3, s. 8
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem