Použití kombinovaného stabilizačního systému a jeho vliv na složení piva

25.9.2006

Při komerčním ověřování kombinovaného stabilizačního systému CSS (v pivovaru Tooheys v Sydney, Austrálie), se prokázalo, že uvedený systém zlepšuje fyzikální stabilitu piva. Systém je založený na adsorbci bílkovin, tvořících zákaly, a adsorbci polyfenolů. Adsorberem je polysacharid agarosa. CSS patří mezi šetrné technologické postupy a je aplikovatelný u velkých pivovarů. Ověřování absorbce polyfenolů na agarose ukázalo selektivnost zásahu. Z hlediska adsorbovaného množství se nejméně adsorboval katechin, ve větším množství se zachytil Prokyanidin B3 a v největším množství se adsorboval Prodelphinidin B3. Bílkoviny citlivé k tvorbě zákalů byly adsorbovány během procesu stabilizace CSS. Stabilita pěny testovaných piv zůstala zachována. Bílkoviny aktivní při tvorbě pěny (Z4, Z7 a LTP 1) zůstaly z velké části adsorbcí neovlivněny. Z uvedených výsledků lze uzavřít, že CSS lze zařadit mezi ostatní stabilizační technologie pro pivo.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

09.01.
Počasí na den 09.01.
0°C / 6°C

10.01.
Počasí na den 10.01.
-4°C / 2°C

11.01.
Počasí na den 11.01.
-6°C / -1°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A