Použití kombinovaného stabilizačního systému a jeho vliv na složení piva
25.9.2006
Při komerčním ověřování kombinovaného stabilizačního systému CSS (v pivovaru Tooheys v Sydney, Austrálie), se prokázalo, že uvedený systém zlepšuje fyzikální stabilitu piva. Systém je založený na adsorbci bílkovin, tvořících zákaly, a adsorbci polyfenolů. Adsorberem je polysacharid agarosa. CSS patří mezi šetrné technologické postupy a je aplikovatelný u velkých pivovarů. Ověřování absorbce polyfenolů na agarose ukázalo selektivnost zásahu. Z hlediska adsorbovaného množství se nejméně adsorboval katechin, ve větším množství se zachytil Prokyanidin B3 a v největším množství se adsorboval Prodelphinidin B3. Bílkoviny citlivé k tvorbě zákalů byly adsorbovány během procesu stabilizace CSS. Stabilita pěny testovaných piv zůstala zachována. Bílkoviny aktivní při tvorbě pěny (Z4, Z7 a LTP 1) zůstaly z velké části adsorbcí neovlivněny. Z uvedených výsledků lze uzavřít, že CSS lze zařadit mezi ostatní stabilizační technologie pro pivo.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem