Ekonomika filtrace piva bez křemeliny
25.9.2006
Bylo provedeno porovnání provozních nákladů, spotřeby energie a vody a požadavky na vstupy při filtraci piva na křemelině a při filtraci příčným průtokem v Pottském pivovaru v Oelde. Výsledky ukázaly, že náklady závisí na filtrovatelnosti piva. Při filtraci na křemelině je
kvalita piva dána množstvím piva v jednom filtračním cyklu. Ve srovnání s filtrací metodou příčného průtoku jsou náklady při použití křemeliny více rozkolísané. Při filtraci příčným průtokem je měřítkem kvality piva dosažitelné množství piva mezi intervaly čištění
membrány. Provozní náklady při filtraci příčným průtokem jsou na zhruba stejné úrovní jako při filtraci na křemelině, pokud příčný průtok umožní filtrovat významně větší množství piva kontinuálně. Porovnání spotřeby vody, energie a potřeba lidské práce jsou u příčného
průtoku o více než 50 % nižší než je tomu při použití křemeliny. Výhoda separačního způsobu spočívá v kombinaci příčného průtoku a speciálního deskového separátoru, který jemně odstraňuje pevné částice. Proto filtrace s využitím příčného průtoku je mnohem
ekonomičtější při kontinuálním filtrování větších množství piva.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A