Ekonomika filtrace piva bez křemeliny

25.9.2006

Bylo provedeno porovnání provozních nákladů, spotřeby energie a vody a požadavky na vstupy při filtraci piva na křemelině a při filtraci příčným průtokem v Pottském pivovaru v Oelde. Výsledky ukázaly, že náklady závisí na filtrovatelnosti piva. Při filtraci na křemelině je kvalita piva dána množstvím piva v jednom filtračním cyklu. Ve srovnání s filtrací metodou příčného průtoku jsou náklady při použití křemeliny více rozkolísané. Při filtraci příčným průtokem je měřítkem kvality piva dosažitelné množství piva mezi intervaly čištění membrány. Provozní náklady při filtraci příčným průtokem jsou na zhruba stejné úrovní jako při filtraci na křemelině, pokud příčný průtok umožní filtrovat významně větší množství piva kontinuálně. Porovnání spotřeby vody, energie a potřeba lidské práce jsou u příčného průtoku o více než 50 % nižší než je tomu při použití křemeliny. Výhoda separačního způsobu spočívá v kombinaci příčného průtoku a speciálního deskového separátoru, který jemně odstraňuje pevné částice. Proto filtrace s využitím příčného průtoku je mnohem ekonomičtější při kontinuálním filtrování větších množství piva.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A