Méně mleziva
20.9.2006
Zkrácení období stání na sucho neovlivňuje koncentraci imunoglobulinů (IgG) v mlezivu. To je výsledek jedné americké studie, ve které bylo předmětem výzkumu 338 krav ze tří farem. V průměru se délka stání na sucho pohybovala mezi 40 až 58 dny. Následně vědci analyzovali množství imunoglobulinů v mléce.
Výsledky: Celková koncentrace IgG se pohybovala okolo 77 mg/ml a délka období stání na sucho ji nijak neovlivnila. Mezi jednotlivými farmami však byly zaznamenány významné rozdíly. Za „dobré“ označovali vědci kolostrum s koncentrací IgG přibližně 50 mg/ml. 21 % vzorků této hranice nedosáhlo. Průměrné množství kolostra se pohybovalo okolo 7,7 kg. Dojnice, které stály na sucho kratší dobu, vyprodukovaly o 2 kg mleziva méně v porovnání s dojnicemi, které byly zasušovány v průběhu delšího časového období. Kromě toho velká část dojnic, u kterých byla doba stání na sucho zkrácena na 40 dní, při prvním dojení po porodu poskytla méně než 3,5 kg mleziva.
Primus, 2006, č. 8, s. 15
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A