Méně mleziva
20.9.2006
Zkrácení období stání na sucho neovlivňuje koncentraci imunoglobulinů (IgG) v mlezivu. To je výsledek jedné americké studie, ve které bylo předmětem výzkumu 338 krav ze tří farem. V průměru se délka stání na sucho pohybovala mezi 40 až 58 dny. Následně vědci analyzovali množství imunoglobulinů v mléce.
Výsledky: Celková koncentrace IgG se pohybovala okolo 77 mg/ml a délka období stání na sucho ji nijak neovlivnila. Mezi jednotlivými farmami však byly zaznamenány významné rozdíly. Za „dobré“ označovali vědci kolostrum s koncentrací IgG přibližně 50 mg/ml. 21 % vzorků této hranice nedosáhlo. Průměrné množství kolostra se pohybovalo okolo 7,7 kg. Dojnice, které stály na sucho kratší dobu, vyprodukovaly o 2 kg mleziva méně v porovnání s dojnicemi, které byly zasušovány v průběhu delšího časového období. Kromě toho velká část dojnic, u kterých byla doba stání na sucho zkrácena na 40 dní, při prvním dojení po porodu poskytla méně než 3,5 kg mleziva.
Primus, 2006, č. 8, s. 15
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A