Méně mleziva

20.9.2006

Zkrácení období stání na sucho neovlivňuje koncentraci imunoglobulinů (IgG) v mlezivu. To je výsledek jedné americké studie, ve které bylo předmětem výzkumu 338 krav ze tří farem. V průměru se délka stání na sucho pohybovala mezi 40 až 58 dny. Následně vědci analyzovali množství imunoglobulinů v mléce. Výsledky: Celková koncentrace IgG se pohybovala okolo 77 mg/ml a délka období stání na sucho ji nijak neovlivnila. Mezi jednotlivými farmami však byly zaznamenány významné rozdíly. Za „dobré“ označovali vědci kolostrum s koncentrací IgG přibližně 50 mg/ml. 21 % vzorků této hranice nedosáhlo. Průměrné množství kolostra se pohybovalo okolo 7,7 kg. Dojnice, které stály na sucho kratší dobu, vyprodukovaly o 2 kg mleziva méně v porovnání s dojnicemi, které byly zasušovány v průběhu delšího časového období. Kromě toho velká část dojnic, u kterých byla doba stání na sucho zkrácena na 40 dní, při prvním dojení po porodu poskytla méně než 3,5 kg mleziva. Primus, 2006, č. 8, s. 15
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 6°C

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A