EU usiluje o snížení kontaminace salmonelami
20.9.2006
Jedno nařízení stanovuje směrná čísla pro snižování výskytu salmonel u nosnic v jednotlivých členských zemích a druhé nařízení stanovuje kontrolní postupy pro dosažení uvedeného cíle a zároveň se týká omezení ve využití antibiotik.
Klíčovým opatřením je povinné očkování nosnic od roku 2008 v zemích s výskytem salmonel vyšším než 10 %.
Salmonely jsou jedním z nejrozšířenějších původců infekcí z potravin v EU; salmonelózy postihují tisíc lidí ročně a někdy i s vážnými následky.
Podle komisaře pro zdraví Markose Kyprianou mohou jednoduchá opatření podstatně snížit riziko salmoneloz. Omezení výskytu salmonel na úrovní farem omezí jejich výskyt v celém potravním řetězci a podpoří ochranu spotřebitelů v EU.
Podle komisaře bude Evropská komise informovat vlády jednotlivých zemí o omezení obchodu s vejci z chovů infikovaných salmonelami. Podle existujících opatření mají být vejce z infikovaných chovů vyřazeny z trhu stolních vajec od začátku roku 2010.
Každý evropský stát by měl snížit počet nosnic infikovaných salmonelami o určité procento ročně v závislosti na zatížení vlastních chovů. Cíle stanovené pro jednotlivé země byly stanoveny na základě zprávy EFSA (European Food Safety Autority) o výskytu salmonel, který se pohybuje od 0 do 79 %. Cíle stanovené Evropskou komisí jsou následující:
- roční snížení salmonel u nosnic o 10 % jestliže výskyt v předcházejícím roce byl pod 10 %
- roční snížení o 20 % jestliže výskyt v předcházejícím roce byl pod 10-19 %
- roční snížení o 30 % jestliže výskyt v předcházejícím roce byl 20-39 %
- roční snížení o 40 % jestliže výskyt v předcházejícím roce byl vyšší než 40 %.
Země EU budou mít 6 měsíců na přípravu vlastních strategií pro dosažení těchto cílů. Strategie musí být schváleny komisí a pak budou financované EU. Nová opatření budou také bránit výrobcům vajec ve využívání antibiotik. EFSA doporučuje, aby se pro likvidaci salmonel neužívala antibiotika vzhledem k možnému vzniku rezistence.
Feedstuffs, 78, 2006, č. 32, s. 3
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem