Nová substance snižující cholesterol
14.9.2006
Pracovníci university v Nebrasce vyvinuli a testují novou sloučeninu snižující cholesterol, vyrobenou na bázi sójových bobů a hovězího loje. V současné době se provádějí animální studie působení této nové substance na vývoj srdečních onemocnění. Bylo zjištěno, že steroly, které jsou obsaženy v sójových bobech a dalších rostlinných materiálech snižují cholesterol, stejně tak jako kyselina stearová, která je obsažena v loji. Tyto dvě komponenty byly následně postupem, přihlášeným k patentování, smíseny dohromady a byla vytvořena účinná směs snižující cholesterol. Animální studie ukázala, že tato substance blokuje absorpci cholesterolu v tenkém střevu a napomáhá tak v prevenci ukládání nadměrného množství cholesterolu. Účinnost nové substance byla konfrontována s komerčně dostupnými aditivy na bázi rostlinných sterolů. Předností nového preparátu je, že prochází přímo gastrointestinálním traktem a strhává sebou nadbytečný cholesterol. Jedná se o potravní doplněk, nikoliv lék, který není absorbován v těle, takže nevykazuje toxicitu ani nemá žádné vedlejší účinky. Humánní klinické experimenty na ověření účinnosti se začnou provádět ve spolupráci s MDS Pharma Services of Lincoln v nejbližší době, první výsledky jsou očekávány na podzim letošního roku.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem