Právě se nacházíte:
- APIC »
- Zprávy »
- Jablečná šťáva může chránit před poškozením buněk
Jablečná šťáva může chránit před poškozením buněk
14.9.2006
Staré pořekadlo „jablko denně drží doktora daleko od domu“ vyvolalo nový výzkum na Massachusetts Lowel Universitě. Ověřovalo se, zda denní konzum jablečné šťávy může člověka chránit před poškozováním buněk, což je následně spojováno se ztrátou pamětí související s věkem, dokonce i u testovaných zvířat, která nejsou náchylná na Alzheimerovu chorobu a podobné choroby. Na webových stránkách www.NewsWise.com ze dne 23. 1. 2006 je uvádějí výsledky uvedeného výzkumu.
Oxidační stres přispívá k poklesu poznávacích (kognitivních) schopností spojených se stárnutím. Konzum ovoce a zeleniny, bohatých na antioxidační látky, může mít na oxidační stres silnější vliv než podávání čistých antioxidantů. Podávání koncentrátu jablečné šťávy (AJC) zmírňovalo oxidační stres a pokles kognitivních schopností u transgenních myší vyrovnáním endogenního antioxidačního potenciálu a tím je organismus schopen se vyrovnat s potravou nedostatečnou na obsah vitaminů, která přispívá k oxidačnímu stresu. Pro normální dospělé myši měla AJC, podávaná s vodou jako nápoj, neuroprotektivní účinek.
Myším ve věku 8–9 měsíců nebo 2–2,5 roku se podávala po dobu 1 měsíce běžná výživa nebo výživa s nedostatkem folátů a vitaminu E, ale naopak s přídavkem železa jako prooxidantu. Oxidační poškození bylo sledováno pomocí látek reagujících na thiobarbiturovou kyselinu, pokles kognitivních schopností byl sledován pomocí standardního Y – bludiště. Nedostatková dieta neovlivnila myši ve věku 9–12 měsíců, u starších myší se projevilo poškození buněk a snížení orientace v bludišti. Suplementace AJC zabránila těmto změnám. Výsledky potvrdily účinnost antioxidační suplementace jako prevence neurodegenerativních změn. Jako prevence se rovněž může uplatnit konzum na antioxidační látky bohatého ovoce, jako jsou např. jablka.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A