Nová publikace CCFRA – vláknina potravy a glykemický index
13.9.2006
Společnost pro výzkum potravin Campden&Chorleywood vydala novou publikaci věnovanou vláknině potravy a glykemickému indexu s názvem Dietary fibres and the glycaemic index: technological and physiological aspects (CCFRA review No.49). V publikaci jsou soustředěny četné informace z vědecké literatury pro posouzení spojitosti potravní vlákniny a glykemického indexu, dále jsou zmiňovány hlavní trendy ve výskytu chronických, často stravou podmíněných onemocnění, jako jsou diabetes a kardiovaskulární choroby (většinou spojené s obezitou) a vysvětlován koncept a měření glykemického indexu. Podrobně je diskutována potravní vláknina, hodnoceny různé definice vlákniny a její charakteristiky ve vztahu k fyzikálně chemickým, fyziologickým a technologickým vlastnostem, stejně jako její fyziologické působení v lidském organismu. V další části jsou popisovány hlavní zdroje vlákniny včetně celulózy, inulinu, beta-glukanu, xanthanové, guarové a lokustové gumy. Publikaci je možno zakoupit v on-line knihkupectví CCFRA na adrese
Food Australia, 58, 2006, č. 7, s. 303
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem